„Klubrádió
Esti gyors

Majtényi László: Nincsenek szabályok

26/04/2021 17:39

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A terasznyitás következetlensége bizonyítja azt, hogy a magyar szabályok nem számítanak, véli Majtényi László. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke szerint a lazítás megteremti a lehetőségét annak, hogy a fertőzés újra berobbanjon, a veszélyhelyzetet pedig továbbra is fenntartsa a kormány. Ezzel pedig elképzelhető, hogy az előválasztás is veszélybe kerül.

2021. április 26. Esti gyors - részlet 21.04.26. Majtényi László
08:44
00:00

Összegyűlhet nagyobb tömeg a szórakozóhelyeken, maszk nélkül, de továbbra is tiltott a gyülekezés, nem lehet tüntetni. "A jog, a törvény, az alkotmányos elvek nem számítanak. Ami a kormánynak jó, szabad, és ami a kormánynak kellemetlen, tilos" – foglalta össze a véleményét Majtényi László, hozzátéve, úgy látja, nincsenek klasszikus értelemben vett szabályok. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke megjegyezte, hatályban van egy veszélyhelyzeti különleges jogrend május 23-áig, egy egészségügyi válsághelyzet.

Mindezken kívül érvényben van a tömeges bevándorlás okozta veszélyhelyzet is szeptember 7-ig. Ennek van egy olyan kellemetlen következménye is, hogy a rendőrség illetékesei felkereshetnek bárkit, alakásában, hogy "az ágyneműtartóból megpróbáljanak előhúzni egy menekültet". Tövény szerint ezt a válsághelyzetet akkor lehet fenntartani, ha havi 500, két hét átlagában 750, vagy egy héten 800  menedékkérő jelentkezik a hatóságoknál. "Ebből semmi nem igaz, mégis fenntartják." 2020 augusztusáig mindössze 97 kértek itthon menedék státuszt.

Majtényi László
 
Majtényi László
Fotó: Pálinkás János
 

Majtényi szerint ennek tükrében tartalmatlanná vált jogosultságról beszélni. Veszélyhelyzetet az alkotmányos rendelkezés szerint ipari, vagy természeti katasztrófa esetén hirdethetnek. Ez alapján egyértelmű, hogy a koronavírus egyik kategóriába sem sorolható. Így szerinte ki sem lehetett volna hirdetni.

A terasznyitás hatásait két hét múlva fogjuk érzékelni, és a szakember szerint nagyon súlyos következményekre is fel kell készülnünk. Mindezek tükrében elképzelhetőnek tartja, hogy a hirtelen lazítás a teraszok megnyitása, a nagy tömegek kialakulása, a szabályok  jelentette kockázatot használja ki a kormány, hogy az előválasztást ellehetetlenítse.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Esti gyors/interjú Majtényi Lászlólval
2021.04.26., hétfő 18:46
Riporter: Dési János