„Klubrádió
Megbeszéljük...

Magyarország már nem potyautas a NATO-ban

20/02/2019 09:59

| Szerző: Klubrádió

A NATO-ról is mást beszél a miniszterelnök itthon, mint külföldön, és mást cselekszik. Az ország katonai fenyegetettsége egyébként elenyésző.

2019. február 19. Megbeszéljük - részlet 19.02.19. Szenes Zoltán
10:45
00:00

Nem fogja figyelmen kívül hagyni a NATO vezetése, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt nyilatkozta, szerinte Magyarország katonai biztonságát nem lehet a NATO-ra alapozni – mondta a Klubrádiónak Szenes Zoltán, volt vezérkari főnök. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szerint ezt a kormányfői mondatot úgy érdemes helyesbíteni, hogy Magyarország nem csak a NATO-ra alapozhatja a biztonságát.

Orbán Viktor kijelentése – amit a Figyelőnek fogalmazott meg Mike Pompeo amerikai külügyminiszter február 11-ei látogatása után – Szenes Zoltán szerint belpolitikai használatra született. Magyarország ugyanis egyre inkább teljesíti NATO-beli kötelezettségeit, egyre többet költ a hadseregre. Emelte a honvédelmi költségvetést, fegyverbeszerzésekbe kezdett, békemissziókban vesz részt. Már rég nem lehet potyautasnak nevezni, az a legutóbbi vezetői tanácskozáson is kiderült.

 
Forrás: Pexels.com
 

A miniszterelnök nyilatkozata tehát gyengíti a valóságos eredményeket. Inkább azt akarja sugallni, hogy erős ország vagyunk, erős hadsereggel, majd mi megoldjuk. Egyébként Magyarország katonai fenyegetettsége elenyésző. Az úgynevezett hibrid támadásokra pedig -mint például a terrorizmus- nem a hadsereg fog választ adni egyedül.

Bolgár György interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.