„Klubrádió
Megbeszéljük...

Meg kellene érteni a NATO lényegét

15/02/2019 09:38

| Szerző: Klubrádió

Nem Orbán Viktornak és nem a miniszternek kellene döntenie a haderőfejlesztésről. A NATO-nak van világos, közös döntése – hívta fel a figyelmet a szakértő.

2019. február 14. Megbeszéljük 19.02.14. Kovács Gyula
14:31
00:00

A miniszterelnök olyan katonai ütőerőt akar létrehozni, amivel bármilyen irányból érkező támadást ki tud védeni az ország. Úgy nyilatkozott, hogy a biztonságot nem lehet csak a NATO-ra alapozni. Megbeszéljük című műsorunkban Kovács Gyula nyugállományú alezredes, katonai szakértő értékelte a fenti kijelentéseket.

 

Szerinte Orbán Viktor teljesen félreérti a szövetség lényegét. A NATO-nak ugyanis az a célja, hogy minden tagország egy fenntartható haderőt építsen ki, majd azt -vagy annak egy részét- szükség esetén bocsássa rendelkezésre egy ország közös védelméhez.

Kovács Gyula egy példát is hozott, a magyar-ukrán határ védelmét. Ezt a szakaszt a rendszerváltás idején meglévő százhúszezer fős haderő esetleg meg tudta volna védeni egy ideig, de a hadsereg mostani létszáma körülbelül huszonnégyezer. Azon kívül nemrég megmutatta az orosz hadsereg, hogy mire képes, amikor Kelet-Ukrajnában szinte órák alatt szétvert viszonylag kis létszámú erővel, viszont korszerű fegyverekkel és újszerű hadviseléssel egy egész ukrán hadosztályt.

A most zajló magyar haderőfejlesztéssel és beszerzésekkel kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy arról nem Orbán Viktornak, vagy a miniszternek kellene döntenie. Ugyanis a NATO-nak van egy közös döntése, amihez igazodik a Zrínyi 2026 terv, azt kellene végrehajtani. Itthon akadt néhány tárcavezető és miniszterelnök, aki a tiszti iskolán már az első évben megbukott volna.

Bolgár György interjúját a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg.