„Klubrádió
Hetes Stúdió

Magyarország képes lesz kifejleszteni a maga COVID-19 elleni oltóanyagát – Interjú Ledia Lazerivel, a WHO magyarországi igazgatójával

12/07/2020 18:12

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Ledia Lazeri, a WHO magyarországi igazgatója nyilatkozott Csernyánszky Juditnak egy nemzetközi sajtótájékoztatót követően.

2020. július 11. Hetes Stúdió-részlet (2020.07.11. Interjú Ledia Lazerivel)
11:01
00:00
– Minek tudja be – idővel elkészültek ugyebár a helyzetértékelések –, hogy Magyarországot majdhogynem megkímélte az új koronavírus?

– Az elképzelések egyike szerint azért, mert az olaszországi fertőzésből már sokat tanultunk – fogalmaz Magyarországgal azonosulva többes szám első személyben Ledia Lazeri, a WHO, az Egészségügyi Világszervezet magyarországi igazgatója a rádiónknak adott interjúban a nemzetközi sajtótájékoztatót követően. – Magyarországot csak később érte el, amikor már látszottak az olasz fertőzés következményei, amelyekből Magyarország is levonta a tanulságokat. Ugyanakkor azt is mondhatnám, valamiképpen mi is szerencsések voltunk, hogy a legsúlyosabb napok megkímélték az országot.

– Pedig hát nagyon közel voltunk a gócponthoz, és ennek ellenér nem sújtott minket úgy, mint az olaszokat!

– Igen, pontosan ez történt.

– A vírus természete, így a COVID-19-é is, hogy mutálódik. Mennyivel tudunk most többet az új koronavírusról, mint márciusban? Most hogyan írná le a vírus természetét?

– Természetesen ma sokkal többet tudunk róla, mint hat hónappal ezelőtt. Ugyanakkor egyelőre nincs meggyőző bizonyítékunk arra, hogy a vírus miként mutálódik. Azt viszont tudjuk, hogy a különböző országok különböző népessége, lakossági összetétele nagyban meghatározza a vírus természetét. Ezért van az, hogy minden országot más intenzitással ért el és másképp is fertőz. De ez még vizsgálódásunk tárgya.

– Ugyanakkor a legfrissebb kutatások szerint a vírus képes a levegőben lebegve hosszasan fertőzni, ami az eddigi teóriáktól eltérően a helyzet súlyosbodását jelzi.

– Valóban az új kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy nemcsak a fertőzött egyén terjeszti a vírust cseppfertőzés útján. Azaz nemcsak a fertőzés közvetlen átadásáról beszélünk most már. Amikor azt gondoltuk, hogy a légúti fertőzés veszélye elmúlik, amint a levegőbe kikerült vírus a földre hullik. Most már azt is tudjuk, hogy a vírus bizonyos, kifejezetten könnyű részecskéi a levegőben „utaznak” és képesek így fertőzni. Ez persze még mindig nem jelenti a vírus mutációját a mi értelmezésünkben. Viszont a mostani evidenciák ismeretében dolgozunk azon, hogy új ajánlásokat tegyünk közzé a fertőzés újabb elkerülése érdekében.

– Ez azt is jelentheti, hogy az új bizonyítékok ismeretében elhamarkodott volt újranyitni a gazdaságot és visszatérni a megszokott életformához?

– Az új kutatási eredmények, az újabb bizonyítékok kevésbé befolyásolják az eddigi intézkedéseket, sokkal inkább az egyéni felelősség kérdését vetik fel, azt, miként viselkedjünk egymással szemben. Ugyanakkor várható, hogy éppen emiatt előbb-utóbb újabb intézkedési tervre is szükség lesz a védekezésben.

Ledia Lazeri
 
Ledia Lazeri
 

– Hogyan vélekedik a magyar terápiákról, a magyar kutatási eredményekről a COVID-19 kezelésében?

– Magyarország nagyon jó kutatási lehetőségekkel rendelkezik. Kifejezetten aktív a terápiás- és a oltóanyag-kutatásban. Részt vesz abban a nemzetközi együttműködésben, amelynek során közösen keresik a legjobb gyógymódot és a legjobb vakcinát. Az is köztudott, hogy Magyarország oltóanyag-gyártási kapacitása is jó, szóval azt biztosan kijelenthetjük, hogy nemcsak saját oltóanyag szükségletét lesz képes kielégíteni, hanem feltehetően más országokét is, segíteni tud a partnerországoknak.

– Akkor ez azt is jeleni, hogy az elsők között lesz Magyarország, amelyik oltóanyaghoz jut?

– Szerintem azok között lesz, akik ki tudják saját maguk számára fejleszteni a maguk oltóanyagát. Persze az egy másik kérdés, hogy végül mit fognak akkreditálni. És az is egy hosszú folyamat lesz.

– Jelenleg 150 oltóanyag fejlesztése zajlik, s úgy tudni, ebből 20 esélyes a COVD-19 egzakt megelőzésére.

– Igen, nyilvánvalóan sokan nem fognak átjutni a szigorú szűrőn. Nem tudhatjuk ebben a pillanatban még azt sem, hogy a magyar fejlesztések mennyire megbízhatóak és azt sem, hogy amit végül akkreditálnak, azt tudják-e majd Magyarországon is gyártani.

– Konkrét vagy megbízható információi vannak a magyar fejlesztésekről?

– Sajnos ezekről nem igazán tudok és szeretnék mondani részleteket.

– Ugyanakkor felmerül az oltóanyag igazságos elosztásának a kérdése is. Mivel hazánkat nem érintette súlyosan az új koronavírus, ez azt is jelentheti, hogy nem leszünk az elsők között, akikhez eljut a regisztrált vakcina.

– Azt hiszem, erre sincs még kidolgozott metódus – attól függően, melyik országnak milyen a gyártási kapacitása illetve milyen a vásárlóereje – sok tényező határozza meg a birtokbajutás módját. Ez egyelőre csak jövőre vonatkozó jóslás lenne a részemről

– Hogyan érintik önöket a szervezetnek címzett támadások? A Kína iránti elfogultságuk a legsúlyosabb talán ezek közül.

– A WHO figyelmeztette a világot a fertőzésről rögtön azt követően, hogy információt kapott erről Kínától. A történések egymásutánját a honlapunkon bizonyíthatóan mindenki követheti, ami igazol is minket. Ugyanis mi – hangsúlyozom – az első napon, amint hírt kaptunk a COVID-19-ről - azonnal értesítettük a tagállamaink szakérőit. Ugyanakkor azt is el kell mondjam önöknek, hogy vírusokról, járványról napi szinten futnak be hozzánk információk. Sőt, azt is kijelenthetem, hogy a világ számos pontján dolgozó szakértőink naponta kapnak egyszerre több ilyen jellegű értesítést, figyelmeztetést. Nem volt ez másképp a COVID-19 esetében sem, sok másikkal együtt esett be az ajtón. Először csak az volt ismeretes a számunkra, hogy állatról terjed a vírus emberre. De mi erre is figyelmeztettünk időben. Majd két héten belül számunkra is világossá vált, hogy emberről emberre is terjed a vírus. És erről is azonnal tájékoztattuk az illetékeseket.

– Szóval akkor nem adnak nagy hitelt azoknak a Trump kormányától érkező összeesküvés-elméleteknek, amelyek a vírus mesterséges kifejlesztésére és terjesztésére vonatkoznak?

– Szervezetünk könnyen igazolni tudja dokumentumokkal azt, amit tényként kezelünk. Nézze, most zajlik az elmúlt időszak értékelése, mindenre nyitottak vagyunk, amennyiben annak van alapja és tudományosan is igazolást nyer. De azt hangsúlyozni szeretném, hogy a járvány első napjától kezdve 24 órán át életek megmentésén dolgozunk.

– Egy éves időkeret áll rendelkezésre, hogy az Egyesült Államok kilépjen az Egészségügyi Világszervezetből, mint ahogy az erre vonatkozó szándékát Trump elnök be is jelentette.  Ez idő alatt elnökválasztás is lesz Amerikában. Reménykednek abban, hogy a folyamat visszafordítható?

– Erről még nem tudunk semmit konkrétan, csak azt, hogy a WHO jogi keretei egy évet adnak a kiválás procedúrájára. Az 1948-as alapító dokumentum alapján hivatkozhatunk erre. Az Egyesült Államoknak be kell nyújtania erre vonatkozó kérelmét az ENSZ főtitkárához, de erről még nem kaptunk értesítést, ennek részleteiről még semmilyen információt nem kaptunk a főtitkártól.

– Mintha mellőzné a kérdésem politikai aspektusát, hogy megvan az esélye az elnökváltásnak az Egyesült Államokban. S akkor lépnek-e önök a helyzet megváltoztatása érdekében?

– Nekünk a tagállamokkal kell együttműködnünk. Bármilyen változás is legyen, nekünk az a dolgunk, hogy az adott kormánnyal, országgal tudjunk közösen dolgozni. Mi nem egy nemzetek felett álló, hanem nemzetközi szervezet vagyunk.  Legyen szó bármelyik országról, gazdagról vagy szegényről, nekünk az a feladatunk, hogy a legjobb egészségügyi együttműködést alakítsuk ki és hogy annak állampolgárait biztosítsuk az egészségügyi ellátáshoz való alapvető jogáról. Mi ezért dolgozunk.

– Nagy pénzügyi trauma lesz a szervezet számára az Amerika kilépése?  

– Ennek méretéről és hatásairól egyelőre nincsenek információink. Az biztos, hogy az amerikai kormány az egyik legbőkezűbb támogatónk, és nemcsak pénzügyi, hanem szakmai és technikai is az együttműködés. Az amerikai járványügyi hivatallal együtt dolgozzuk ki működésünk menetrendjét és a szervezeti mechanizmust.

Bill Gates
 
Bill Gates
 

– Bill Gates és alapítványa továbbra is a maguk oldalán áll?

– Igen, őt, mint nem kormányzati támogatót tartjuk nyilván alapítványával együtt. Számos más támogatónk is van, a velük való együttműködésünk szabályozott kereten belül történik.

– Magyarország a kötelező tagsági hozzájáruláson kívül áldoz a szervezetre pluszban?

– Ha akarna, akkor tudna. De azért azt el kell mondjam, hogy számos magyar szakértő dolgozik a WHO-val például a túlsúlyosság, diabetes, a helytelen táplálkozás terén, az antibiotikum-rezisztencia terén, szóval nemcsak pénzügyi támogatást értékeljük.

– Őszre várják a koronavírus fertőzés második hullámát?

– Igen, feltehetően ősszel ér el minket a második hullám

– Összefüggésben van ez az időjárás megváltozásával?

– Nem, azt hiszem, sokkal inkább az immunrendszerünk akkora némileg gyengülő állapotával lesz összefüggésben. Illetve az akkor szokásos influenza-járvánnyal összefüggésben figyelnünk kell, hogy a két vírus együttes hatása mit vált ki.

– Javasolja az influenza-oltást a COVID-19 miatt is?

– Abszolút, noha az nem kötelező, de mindenképpen javasolt, oltassa be magát az, aki teheti. Illetve leginkább az időseknek, az egészségügyi dolgozóknak, a kismamáknak és a szívproblémákkal élőknek javasolnám elsősorban. Mert abban egészen biztos vagyok, ha jön a koronavírus 2. hulláma, akkor az oltás mérsékelni fogja a fertőzés kockázatát.

– Ha már oltás. A BCG-ről kimutatták már, hogy segített a fertőzés elkerülésében?

– Nincs bizonyíték erre, de egyelőre ezek csak feltételezések. De nem mernék határozott igennel erre válaszolni a jelen pillanatban

– Vakáció kellős közepén mit javasol? Külföldi utazás felejtős?

– Fel kell térképeznie a gócpontokat annak, aki külföldre akar utazni. Most nem csak Szerbiában, de a környező országokban is több helyen vannak kisebb-nagyobb gócpontok, ezek között például a húsfeldolgozó üzemeket is megemlíteném. Tehát mindenki tüzetesen ellenőrizze utazása előtt az adott hely fertőzésveszélyét, és tartsa be a védekezési protokollt, mert egymás iránt is felelősséggel tartozunk – nyilatkozta rádiónknak Ledia Lazeri, a WHO magyarországi igazgatója.

Csernyánszky Judit interjúja a 2020. július 11-i Hetes Stúdióban hangzott el.