„Klubrádió
Galaxis kalauz

Látvány, álmok, boldogság

26/06/2021 10:37

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A színpadra varázsolt látványtól az alvás fázisain át a boldogság elérésének dilemmájáig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is megvizsgáltuk, álmodnak-e az egerek elektronikus bárányokkal. Vagy bármivel.

2021. június 23. Galaxis kalauz (2021. június 23., szerda 15:00)
47:40
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Miután a múlt héten nagyító alatt vizsgáltunk meg képzőművészeti alkotásokat, hogy felleljük a művész vagy akár modelljének rejtett üzeneteit, a 141. epizódban a színpadi és filmes látvány apró részleteit néztük meg, és kerestünk korántsem rejtett tartalmakat, amelyek a művek jobb megértését szolgálják. Horgas Péter látványtervező elmondta, bár a látvány kialakítása mindig csapatmunka, hogy kinek a „látomásai” dominálnak, változó. Kitért arra is, hogy a színpadi látszat valóság megteremtésébe sokkal inkább belefér az elemeltebb, jelzésértékű kellékek használata, míg a filmnézők pontosságot várnak el, akár a helyszín, akár a korszak ábrázolásáról legyen szó.

  

A fantázia, a kreativitás egész világokat képes teremteni akár a filmvászonra, akár a színpadra. És amint az interjúból kiderült, nem mellékes a befogadói szándék, illetve képesség, hogy az alkotó célt érjen. Semmiképpen nem érhet minket csalódás, ha a saját fantáziánkra bízzuk magunkat, és feltételezett jövőbeli eseményeket képzelünk el a nekünk tetsző formában. Életkortól függően szerepelhetnek ezekben a vágyképekben unikornisok, hercegek vagy hercegnők tetszés szerint, világhír meg nagycsalád. Az álmodozás édestestvére az álom, amely azonban azzal a sajátossággal bír, hogy ugyan nagyobb meglepetéseket rejthet, nem engedi irányítani magát. Acsády László agykutatóval többek között az alvás fázisairól és azoknak a feladatairól beszélgetünk. Az MTA tagja elmondta, az álom már a hajnali alvás terméke, és ennek is nagyon fontos funkciója van az előző nap történtek rendszerezésében, illetve a felesleges információk memóriából való kidobálásában.

Mivel az álom önkényes természetével nem biztosítja számunkra a happy endet, az ábrándozás időről időre helyet kap a mindennapokban. Az ábrándozás egy boldogabb életről, vagy csak egy nyugodt estéről. A boldogságról. Persze, hogy mi is az pontosan, mi magunk sem feltétlenül tudjuk. Ennek járunk utána a folytatásban Réz Anna erkölcsfilozófussal, aki elmondta, természetesen pontos definíciója nincs a boldogságnak, többen többféle meghatározást alkalmaznak. Réz Anna amolyan mellékterméknek tekinti, amely a jól végzett feladatainak az eredménye.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Galaxis kalauz
2021. júnus 23. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes