„Klubrádió
Esti gyors

Koronavírus – Magyarországon nincs tömeges fertőzés

8/05/2020 20:40

Nyáron javulhat a járványhelyzet az időjárásnak is köszönhetően, de készülni kell egy második hullámra. Az országos szűrés eredménye hamarosan rendelkezésre áll.

2020. május 08. Esti gyors - részlet 20.05.08. Merkely Béla
14:57
00:00

Javában folyik az az országos szűrés, tesztelés, amelyet négy orvosképző egyetem végez, reprezentatív mintán. Ez a tudományos vizsgálat pontosan megmutatja majd, mi a helyzet, az eredmények ismeretében lehet megfontolt intézkedéseket hozni. Majdnem 18 ezer embert választottak ki a KSH adatbázisát használva, ha nem is vesz részt mindenki a vizsgálatban, a minta akkor is korrekt eredményt mutat majd. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azért arra kér mindenkit, aki értesítést kap, hogy tegyen eleget a kérésnek, a 65 év felettieknek ki sem kell mozdulniuk, házhoz mennek a vizsgálatot végzők. Fontos, hogy a minta reprezentatív legyen, vagyis a kiválasztottak másik alannyal nem helyettesíthetők. Kétféle tesztet végeznek mindenkin, az egyik a vírus jelenlétét mutatja, a másik egy nagyon megbízható laboratóriumi teszt, amelyet az Egyesült Államokból kaptak, tehát a vitatható gyorstesztet nem használják.

Koronavírus - A pécsi egyetem víruslaborja
 

Merkely Béla szerint a járvány terjedése április elején elért egy csúcsot, azután következett egy úgynevezett plató, amikor stagnált a fertőzés, és már csökkenő fázisban vagyunk. Köszönhető ez a korlátozó intézkedéseknek és a lakosság példaértékű együttműködésének. A korlátozások lazítása, nem okozhat bajt, ha az ellenőrzött körülmények között történik.

Nyárra Merkely Béla azt javasolja, hogy a „Maradj otthon!” helyett az legyen inkább az irányelv, hogy „Hagyd el otthonodat, de okosan!” Az időseknek is szükségük van napfényre, mozgásra, de a maszk, a távolságtartás maradjon és fontos a megfelelő kézhigiénia is. A rektor mindazonáltal arra számít, hogy ősszel lesz egy második hulláma is járványnak. Ám –mint mondta- a világ nagy kutatóintézetei, tudományos műhelyei teljes gőzzel dolgoznak a vakcina kifejlesztésén, elképzelhető, hogy már idén meglesz, és aztán elkezdődhet a tömeges oltás.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/ Bús Csaba.

Esti gyors
2020.05.08. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János