„Klubrádió
Reggeli gyors

Karácsony: Kormányozzanak jobban, ne a várost tegyék tönkre!

2/11/2020 11:37

| Szerző: Klubrádió/szg

Úgy tűnik, a kormánynak a Tarlós István által elindított járműbeszerzés befejezése sem fontos, de legalább azt hagyják, hogy a főváros ezt európai uniós segítséggel megoldja – kérte Karácsony Gergely. Szerinte a kormány azért nem akar ehhez hozzájárulni, mert nem akarja, hogy a város fejlődjön, mert attól fél, hogy akkor erőre kap az ellenzék, és nehéz dolguk lesz ’22-ben. „De hát akkor kormányozzanak jobban, az ég szerelmére, ne a várost tegyék tönkre!” – fogalmazott.

2020. november 02. Reggeli gyors / részlet, Karácsony Gergely (20.11.02.)
09:15
00:00

A főváros szeretne új, környezetbarát villamosokat és trolikat venni, ezt a kormány először mintha támogatta volna, aztán mégsem. Erről kérdeztük Karácsony Gergely főpolgármestert, aki azzal kezdte: még az előző városvezetés írt ki egy nagy közbeszerzést ezekre a járművekre, meg is érkeztek az első új generációs trolik (tudnak felső vezeték nélkül is közlekedni) és a CAF villamosok. Ez a szerződés még él, a 2015-ös áron lehetne ötven-ötvenet vásárolni. Tavaly a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában volt is megállapodás arról, hogy a kormány kifizeti ezeket. Már azon is felháborodhatnának, hogy a kormány ettől elállt, de szeretnék megvalósítani a fejlesztést, hitelt vennének fel, amihez a kormánytól csak egy aláírás kellene, de azt se hajlandóak megadni.

Fürjes Balázs államtitkár az ATV-ben azt mondta, ő „fellapozta” a közfejlesztési tanács üléseit, és nem talált olyan passzust, amely szerint a kormány ki akarja fizetni ezeket a fejlesztéseket. Karácsony Gergely szerint viszont ez ténykérdés, tavaly nyáron arról döntöttek, hogy a kormány lehívja ezeket a járműopciókat, „aki tud olvasni, az ezekből kiolvashatja”. Aztán „nyilvánvalóvá vált, hogy nincs ilyen szándék”. Ebből is látszik, hogy mennyire vehetők komolyan a kormánytól kapott ígéretek – tette hozzá. Bűnnek gondolják a jelenlegi ár 60 százalékáért nem megvenni a trolikat és a villamosokat. A jelenlegiek közül „némelyik jármű idősebb, mint én, pedig én se vagyok nagyon fiatal” – jegyezte meg a főpolgármester. Tizenkilenc kerületben lehetnének új villamosok, a trolikat pedig a metrópótlásba is bevonnák.

Akár európai uniós hitelből is megvennék ezeket, ezt az Európai Fejlesztési Bank „lelkesen támogatja”, nagyon jó projektnek tartja. Karácsony Gergely hangsúlyozta: amikor ezt a pénzt valamikor 10-15 év múlva vissza kell fizetnie, addigra már rég megtérül a járművek ára az olcsóbb üzemeltetésen. A kormány azért nem akarja ezt az aláírást megadni, mert nem akarja, hogy a város fejlődjön, mert attól fél, hogy akkor erőre kap az ellenzék, és nagyon kell küzdeniük ’22-ben. „De hát akkor kormányozzanak jobban, az ég szerelmére, ne a várost tegyék tönkre!” – fogalmazott.

Fürjes Balázs a Klubrádióban is beszélt arról, hogy a kormány 60 milliárd forintnyi beruházást vállalna át a fővárostól. Ebben egy villamosról van szó, amelyet a „Garancsi-lakópark” területére terveznek. Óriási nemzetközi botrányt kiváltó módon a Duna-parton engedélyezett a kormány egy nagy beruházást, lényegében új városrész jön létre az UNESCO és más nemzetközi szervezetek tiltakozása ellenére – mondta a Párbeszéd társelnöke. Ha már megépül, akkor jó, ha kiviszik oda a villamost, de a beruházások között óriási a különbség, például a villamosok cseréje, ami javítja az emberek életkörülményeit, fontos a budapestieknek, az „elfuserált” Biodómot pedig inkább azért fejeznék be, mert már annyi közpénz ment el rá.

Úgy tűnik, a kormánynak a Tarlós István által elindított járműbeszerzés befejezése sem fontos, de legalább azt hagyják, hogy a főváros ezt európai uniós segítséggel megoldja – kérte Karácsony Gergely. Hozzátette: addig ütik az asztalt, amíg a kormány alá nem írja azt a dokumentumot, amely alapján ezzel élhet a város.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Reggeli gyors
2020. november 2., hétfő 07.45
Műsorezető: Szénási Sándor

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás