„Klubrádió
Reggeli gyors

Karácsony: Mindenképp szigorítani kell a Margitszigeten

9/04/2020 13:00

| Szerző: Klubrádió

A kormány döntésétől függ, hogy milyen kijárási szigorításokat hoz a főváros. A budapestiek egyébként fegyelmezettek, bár a Margitszigeten az elmúlt napokban szerinte többen volatk a kelleténél. Erről is beszélt Karácsony Gergely főpolgármester.

2020. április 09. Reggeli gyors - részlet 20.04.09. Karácsony Gergely
10:26
00:00

Más európai nagyvárosokhoz képest Budapesten kisebb a forgalom, annak ellenére, hogy Magyarországon enyhébb a szabályozás. Ezt mondta Karácsony Gergely főpolgármester, akit meghívtak a szerdai kormányülésre, amelyen az esetleges kijárási szigorításokról volt szó. A kijárási szabályokról hozott új intézkedésekről a kormány, ígérete szerint, csütörötkön számol be.

Karácsony szerint a Margitszigetnél valamifajta ellenőrzés mindenképpen szükséges lesz. Ha nem is zárják le az összesen két bejáraton át megközelíthető parkot, mindenkit arra kér, hogy lehetőség szerint máshol kapcsolódjon ki, máshol töltse a szabadidejét. Megjegyezte, hogy az elmúlt napokban a Duna által határolt területen, például a futókörnél is, tömeg alakult ki, ezért egyeztetni fog a budapesti rendőrfőkapitánnyal arról, hogyan tudnak kontrollt gyakorolni a margitszigeti forgalom felett, nehogy a hely népszerűsége segítse a koronavírus terjedését. Nem kizárt tehát, hogy korlátozzák a bejutást a Margitszigetre, de erről pontosabb információkat nem tud mondani, mert meg kell várniuk a kormány döntését a kijárást szabályozó további intézkedésekről – hangsúlyozta a főpolgármester.

Budapesti képek
 
Margitsziget
MTI Fotó: Máthé Zoltán
 
 

A főpolgármester arról is beszélt, a budapesti autóforgalom növekedése szerinte nem biztos, hogy fegyelmezetlenségből adódik, hozzájárulhat az is, ahogy a kormány ingyenessé tette a parkolást. Ami pedig a közterületeken való csoportosulást illeti, sok népszerű hely van Budapesten, ami vagy állami, vagy kerületi tulajdonban van, tehát nem a főpolgármesternek kell, illetve lehet döntenie.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: azt szeretné, ha a budapestiek nem úgy tekintenének saját otthonukra, mint egy börtönre, hanem úgy, mint egy óvóhelyre.

A főpolgármester a kormányülésen is felvetette az önkormányzatok anyagi helyzetével kapcsolatos aggályait. Az most is drámaian rossz, és a kormány újabb és újabb rendelkezéseivel csak tovább romlik. Például a BKV járatainak üzemeltetése naponta egymilliárd forint veszteséget jelent. Az önkormányzatok bevételei általában olyan ágazatokból érkeznek, amelyek most teljesen leálltak, például a turizmusból. Ez azt jelenti, hogy a települések, arányaiban nagyobb veszteséget fognak elszenvedni a válság ideje alatt, mint az egész gazdaság. Éppen ezért tárgyalni kell, át kell tekinteniük a helyzetet az önkormányzati szövetségeknek és a kormánynak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Reggeli gyors
2020.04.09. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes