„Klubrádió
Esti gyors

Jogállamiság – Mindenki győztesnek mondhatja magát

13/12/2020 21:52

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Ki győzött a jogállamisággal kapcsolatos uniós megállapodással? Ez a gyakorlatban dől majd el, de szimbolikus jelentősége van a megegyezésnek.


2020. december 11. Esti gyors - részlet 20.12.11. Hoffmann Tamás
06:29
00:00

A jogállamisággal kapcsolatos uniós megállapodásnak nem változott a szövege, már nyáron tudni lehetett, hogy mit tartalmaz. Maga az elv sokkal régebbi és világos. Érthetetlen, hogy a Fidesz miért vitatja a létezését, az értelmezését, miért tarja homályos fogalomnak. Most annyi történt, hogy a tagállamok jelezték: szeretnék végre előtérbe helyezni a közösségen belül a jogállamisági mechanizmust, és ennek elvi jelentősége van – értékeli a helyzetet Hoffmann Tamás nemzetközi jogász.

A jog elveket határoz meg, hogy azok miként érvényesülnek, az a gyakorlatban dől el, egy-egy konkrét eset kapcsán, alapvetően politikai akarattól függ. Vagyis: a mechanizmus akkor működik, ha a politikusok is akarják. Jelen esetben az értelmező nyilatkozat azt sugallja, hogy el akarják tolni pár évvel az elv alkalmazását, megvárva a magyar és a lengyel választás eredményét.

Itt és most az volt a politikai szándék, hogy mindenki a saját győzelmének mutathassa be saját választói előtt a megállapodást. A magyar és a lengyel kormányfő is, mert hatott a fenyegetés, de például a holland kormány is, mert mégis ott van a fókuszban a jogállamiság. Hogy mennyire lesz fontos az Európai Unió mindennapi politikájában, az tényleg a gyakorlatban fog kiderülni.

Az nem valószínű, hogy ez pár hónapon belül megtörténik, de megeshet. Hoffmann Tamás emlékeztetett arra, hogy mind a magyar, mind a lengyel kormány az Európai Bíróság elé viheti az ügyet. Igaz, hogy a testület lassan szokott döntést hozni, de ha akarja, és az érdekek úgy kívánják, akkor fél éven belül is megteheti.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

Esti gyors
2020.12.11
Műsorvezető: Selmeci János