„Klubrádió
Reggeli gyors

Itt az influenzajárvány

17/01/2019 13:50

| Szerző: Klubrádió

Általában fiatal felnőtteket döntött le a lábukról a járvány, amelyet az influenza A vírusa okoz. Az orvos azt javasolja, hogy aki beteg, maradjon otthon, ne fertőzzön meg másokat.

2019. január 17. Dr. Szlávik János az influenzajárványról
04:53
00:00

Az ország majd minden részén növekszik az influenzás megbetegedések száma, immár hivatalosan is kitört a járvány. Dr. Szlávik János infektológus szerint nem lehet megúszni egyetlen telet sem influenza nélkül. A járvány általában akkor kezdődik, amikor vége az iskolaszünetnek, illetve amikor az időjárás nagyon megváltozik. Ez történt most is, a csípős hideg után hirtelen melegedett fel az idő, ez nagyon kedvez a vírusok terjedésének.

Az idei járványt főleg az A vírus okozza, ez ellen hatásos a védőoltás. Általában 5-10 évente jelenik meg egy jelentősen megváltozott kórokozó, olyankor a legsúlyosabb a járvány, az A vírus nem ilyen. A legtöbb beteg fiatal felnőtt, ami szintén a jobbik eset, mert a gyermekeknél, időseknél veszélyesebb a betegség lefolyása.

Az infektológus azt javasolja, hogy aki beteg, maradjon otthon, ne fertőzzön meg másokat, néhány napos pihenéssel átvészelhető a betegség.

Rózsa Péter interjúját a fenti ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Pixabay.