„Klubrádió
Reggeli gyors

Igazságtalan lett a világ

12/04/2019 09:09

| Szerző: Klubrádió

Az átlag magyart az állam egész életében visszatartja a felemelkedéstől. A társadalmi igazságtalanság ellen hagyományosan a baloldal tehetne valamit, de nem tesz.

2019. április 12. Reggeli gyors - részlet 19.04.12. Pogátsa Zoltán
10:24
00:00

A magyar háztartások egy százaléka birtokolja az összes vagyon negyedét. A felső tíz százaléknak többje van, mint az összes többi magyarnak. Az alsó tíz százalék pedig mínuszban van, vagyis több a tartozása, mint a javai. Ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank elemzéséből.

Pogátsa Zoltán közgazdász a Reggeli gyorsban kifejtette, ez világjelenség. A '70-es évekig a mediánjövedelem hasonlóan nőtt, mint a leggazdagabbaké, azóta viszont nyílik az olló. A gazdagok egyre gazdagabbak, míg a középosztály lecsúszik, a helyzete bizonytalanná válik, ez alól talán csak Kína a kivétel.

Ez ellen a baloldal, hagyományosan a szociáldemokrácia tehetett volna valamit, de nem tett, így adott terepet a radikális jobboldalnak. Erre vezethető vissza a Trump-jelenség, vagy akár a Brexit.

Magyarországon küzd a középosztály, miközben a pénzesek tovább gazdagodnak, szemérmetlen módon. Az átlag magyart egész életében visszatartja az állam a felemelkedéstől. Kezdődik a rossz iskolarendszerrel, Van pár elit iskola, főleg a fővárosban, de a többségnek esélye sincs kiugrani. Tizenhat éves korára az iskolarendszer elvágja a karrier lehetőségét a gyerektől. Felnőtt korban a minimálbér szabályozása hozza nehéz helyzetbe a törekvőket, no meg az egykulcsos adó, amely rendkívül igazságtalan, a gazdagoknak kedvez. Az élet vége felé pedig a nyugdíjrendszer húzza vissza az embert. Aki többet keresett az élete folyamán az jóval több nyugdíjat is kap. Vagyis a magyar állam folyamatosan, mindig differenciál. A társadalmi mobilitás, vagyis annak esélye, hogy jobban éljünk, mint a szüleink, itt a legkisebb.

Az Európai Unióban vannak szép és pozitív törekvések, mint a szociális Európa, vagy az európai minimálbér bevezetése, de ezek megvalósulásának Pogátsa Zoltán nem sok esélyt ad. Úgy véli, hogy a mostani Európai Tanács gyakorlatilag felül tudja bírálni a parlamentet, ezért elakadhatnak az említett pozitív folyamatok.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Műsorvezető: Pálinkás-Szűcs Róbert és Pikó András.