„Klubrádió
Reggeli gyors

"Igazságtalan a választási rendszerünk"

17/01/2022 10:22

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az ellenzéknek a választókerületek elfogult megrajzolása miatt több választói szavazatot kell felhasználnia egy körzet megnyeréséhez, és hiába kap több szavazatot, előfordulhat, hogy kevesebb mandátumot szerez meg – véli Tóka Gábor, a Vox Populi blog egyik szerzője.

2022. január 17. Reggeli gyors - részlet 22.01.17. Tóka Gábor
08:51
00:00

Kevesebb mint 80 nappal a választások érthetően mindenkit a várható végeredmény foglalkoztat. Viszonylag kevés figyelmet fordítottunk azonban arra, hogy mi történik, ha nem az a párt (az ellenzék esetében a pártszövetség) állíthat több jelöltet.

A 444 Vox Populi, választásokkal kapcsolatos blogján A Fidesz választási vereséggel is hatalmon maradhat: miért is? címmel megjelent cikk szerint a rendszerváltás óta kétszer is előfordult, hogy nem a legtöbb szavazatot szerző párt kapta a legtöbb mandátumot. 1998-ban az MSZP szerezte a legtöbb szavazatot, mégis a Fidesznek lett több képviselője a parlamentben. Úgy emlékszünk, hogy ennek oka a kisgazda jelöltek visszalépése volt, azonban ez nem elegendő magyarázat. Ugyanis a második fordulóban is az MSZP szerezte a legtöbb voksot, mégis a Fidesz jutott több mandátumhoz.

2002-ben is a szocialisták kapták a legtöbb szavazatot, és megint a Fidesznek lett a legtöbb képviselője, koalíciós partnere viszont nem akadt, így az MSZP-SZDSZ került hatalomra.

EP-választás - Megkezdődött az európai parlamenti választ?
 
Szavazás Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Tóka Gábor, a cikk egyik szerzője a Klubrádiónak azt mondta, több szempontot is érdemes szem előtt tartani, amellyel, nem feltűnő mértékben, de befolyásolni lehet a választási eredményeket. "Nem közvetlenül a szavazatarányok döntik el a mandátumaráyokat" – mondta. Hozzátette, bizonyos mértékig befolyásolhatók az eredmények a választókerületi határok elfogult megrajzolásával is. Ennek az az eredménye, hogy az ellenzék sokkal több választói szavazatot kénytelen felhasználni egy választókörzet megnyeréséhez. Ezt nagyon igazságtalannak tartja.

Más országokban (Málta, Izland, az Egyesült Államok) sértőnek tartják ezt a gyakorlatot, amelyek megváltoztatására mozgalmak alakultak, és legalább elindult egy választási reform.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Tóka Gáborral
2022.01.17., hétfő 7:23
Riporter: Szénási Sándor