„Klubrádió
Esti gyors

Ideje megnyitni a kórházakat

12/06/2020 07:02

| Szerző: Klubrádió

Rengeteg vizsgálat, beavatkozás, kezelés maradt el a járványveszély miatt, meghosszabbodtak a várólisták. Az egészségügyben be kellene hozni a lemaradást.

2020. június 11. Esti gyors - részlet 20.06.11. Falus Ferenc
06:52
00:00

Pénteken talán bejelentik a döntést a kórházak megnyitásáról, bár kérdéses, hogy hétfőre hogyan tudnak felkészülni az intézmények. Ez is úgy történik, mint sok minden más az egészségügyben: kapkodva, átláthatatlanul.

Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos szerint teljesen indokolt a kórházak megnyitása. Nagyon nagy a lemaradás a tervezhető, halasztható beavatkozásoknál, elképesztően és veszélyesen hosszú várólisták is vannak. Az egészségügyben megvan a szükséges kapacitás, meg kellene próbálni ledolgozni a lemaradást.

Koronavírus - Szent László Kórház
 

Komoly probléma az átláthatóság hiánya. Nem egyértelmű például a tesztelés szabályozása és finanszírozása. Az egészségügyi dolgozóknál nyilván el kell végezni a vírusteszteket és azok eredményeit a betegekkel is tudatni kellene, hogy megmaradjon a bizalom. A betegek tesztelését is világosan kellene szabályozni és a költséget nem volna szabad rájuk terhelni. Orbán Viktor azt ígérte, hogy ez a kassza felülről nyitott.

Káosz van az egészségügyi dolgozóknak járó egyszeri juttatással is. Falus Ferenc teljesen érthetetlennek tartja, hogy például a szociális intézményekben dolgozók miért nem kapják meg, de lehetne még sorolni, hogy kik maradnak ki, akik szintén megérdemelnék az 500 ezer forintot.

A volt tiszti főorvos szerint az egészségügyi intézményekben fontos a maszk viselése, a látogatók húzzanak kesztyűt is. A maszkra szükség van minden zárt helyen, ahol többen tartózkodnak, az üzletekben is. A vásárlási idősáv fenntartása talán már nem indokolt, de a többi óvintézkedés igen. A maszk viselése furcsa lehet mondjuk egy balatoni strand kis üzletében, de a veszély még fennáll, erre kell gondolnunk. Úszni azért nem maszkban kell.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Esti gyors
2020.06.11. 18:00
Műsorvezető: Hardy Mihály