„Klubrádió
Vény nélkül

Hogyan érinti a leállás a fogászati szektort?

19/04/2020 10:53

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

Március 17-től gyakorlatilag leállt a magánfogorvosi ellátás. Az elrendelt veszélyhelyzet ideje alatt a fogorvosi alapellátók csak sürgősségi beavatkozásokat végezhetnek.

2020. április 13. Vény nélkül (2020. április 13., hétfő 14:00)
18:09
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória Szerkesztők: Lay Viktória
Hogyan érinti a leállás a magán fogászati szektort? Mire készülnek a fogorvosok? Milyen esetben lehet fogászatot felkeresni? Ezekre a kérdésekre válaszolt Dr. Szabó László, a Fixfogsor rendelők igazgatója.

Dr. Szabó László elmondta, a legnagyobb kockázatot a fogászati ellátásban a vízhűtés, a vízpára jelenti, amivel fúrás-csiszolás közben hűtik a fogakat, ez a pára ugyanis nagyon alkalmas a vírusok továbbvitelére. A koronavírus-járványon kívül a rendelők erre természetesen fel vannak készülve, nem kell attól tartani, hogy fertőzést visznek át egyik páciensről a másikra, viszont a mostani vírus a szokásosnál agresszívebben terjed, így nagyobb fertőzésveszélyt jelent.

Mivel mehetünk a fogorvoshoz? Dr. Szabó László hangsúlyozta, minden esetben először telefonon keressük az orvosunkat, és kérjünk tanácsot, egyeztessünk időpontot. A rendelők többsége továbbra is vállalja a sürgősségi ellátást, ezek nagyobbrészt olyan kezelések, ahol nincs szükség vízhűtéses fúró használatára, például baleseti sérülések, akut gyulladások, a foggyökér gyulladásai, szájüregi tályogok, duzzanatok. Ezekkel szemben például egy kiesett tömés, ha nem okoz problémát, vagy egy fogszabályzó igazítása nem tartozik a sürgősségi ellátás közé.

Dr. Szabó László felhívta a figyelmet, hogy aki műfogsort visel, annak most kiemelt figyelmet kell fordítania a fogsor tisztítására, illetve a hogyanjára. Először is csak nagyon gondos és alapos kézmosás után nyúljunk a fogsorhoz, fertőtlenítsük a mosdót és a környezetét, az átlagosnál is gondosabban tisztítsuk mechanikusan a fogsort, akár műfogsortisztító tablettát használva, aminek bizonyos fertőtlenítő hatása is van.

Mire lehet számítani, ha vége lesz a járványnak? Elképzelhető, hogy nem a fogorvosi rendelők lesznek az elsők, amik kinyitnak, számítanak is arra, hogy nagyon sok páciens fog felhalmozódni a nyitásra. A turizmusra építő praxisok kiváltképp rossz helyzetbe kerültek most, hiszen teljesen bizonytalan, hogy mikor tudnak újra kinyitni, mikor lesznek újra pácienseik, a bevételeik pedig teljesen a nullára csökkentek. Szabó László szerint valószínű, hogy a praxisok többségének lehetnek tartalékai, amiből finanszírozhatják a kollégák megtartását, és erre törekedni is kell, hiszen a magasan képzett szakszemélyzet kincset ér.

Vény nélkül
2020. április 13. hétfő 14:00
Szerkesztő-műsorvezető: Lay Viktória