„Klubrádió
Reggeli gyors

Hiába, a foci, az üzlet!

16/02/2020 19:17

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

Botrányos módon jutott még több pénzhez néhány élvonalbeli futballcsapat Nagy-Britanniában. Gyerekek rajongását kihasználva jutottak el a szülők pénztárcájáig. 

2020. február 14. Reggeli gyors - részlet 20.02.14. Reggeli sport
07:17
00:00

A TNT-től hallják a fogd a kezem című felvételt 1997-ből, egyébként pontosan öt évvel előtte alakult a Premier League, a világ talán legsikeresebb labdarúgó bajnokság. Az angol elit labdarúgó bajnokságról van szó, arról a vetélkedésről, amiről most mesélni fogok önöknek, tekintettel arra, hogy egy igen nagy botrány rázta meg a szigetországi labdarúgást. A középpontban pedig -és azért játszottam a fogd a kezemet- a labdaszedő gyerekek vannak, azok a gyerekek, akik a kezüket fogják a pályára érkező sztárjátékosoknak, és egy olyan emlékkel gazdagodnak minden egyes alkalommal, amikor ezt megtehetik, amelyet talán még nagypapa korukban is emlegethetnek. Mielőtt még nagyon meghatódnánk ezen az igen szép tradíción, jusson eszünkbe a Telegraph eheti cikke. Ebből kiderül, hogy számos Premier League klubnál pénzért vásárolható meg -úgynevezett csomagokban- a világ legjobb játékosaival való pára sétálás a gyerekek számára.

A West Ham United-nál például -írd és mondd- 700 £-ra rúg egy ilyen csomag ára, magyarul ha Angliában élünk, és a gyerekünk arról álmodozik, hogy egy kedvenc játékosával kéz a kézben vonul be a pályára, akkor nyugodtan kalkuláljunk azzal, hogy ez nekünk komoly kiadást fog jelenteni. Minderről eddig, a Telegraph leplező cikkéig nemigen tudott senki. Nem vélte hogy Angliában most nagy a felháborodás, hiszen nem csak a West Ham-nél, a Norwich-nál, csinálják, egyéb kluboknál is kiderült a turpisság és így a brit parlament sporttal foglalkozó bizottságának elnöke ki is jelentette: ez a pénzhajhászat a futballt a lelkétől fosztja meg, a gyökereitől, melyek a munkásosztályban vannak.

Azóta már topklubok, például az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a City is bejelentették: ők nem kértek és nem is kérnek pénzt a pályára vonulásért a sztárjátékosaikkal, helyette a szerencsés gyerekek neveit kisorsolják a mérkőzés előtt. Szóval, ahogy a TNT is énekelte fogd a kezem, ha érzed, hogy távolodom. Azt hiszem, most van itt az ideje hogy a szurkolók megfogják az angol futball kezét, mielőtt az még teljesen eltűnne egy számunkra elérhetetlen világban.

M. Dénes Tamástól további híreket is hallhatnak a sport világából a fenti lejátszóra kattintva. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2020.02.14. 06:00
Szerző: M. Dénes Tamás