„Klubrádió
Reggeli gyors

Hatékony az orosz „csodafegyver”, a dezinformáció

8/07/2019 07:34

| Szerző: Csenyánszky Judit/Klubrádió

Joe Biden demokrata elnökjelölt szerint az oroszok beavatkoztak a magyar választásokba, ám az amerikaiba nem. Ukrajna a legszexibb ország. Nemzetközi lapszemle.

2019. július 08. Reggeli gyors - részlet 19.07.08. Lapszemle
05:09
00:00

Az egy dolog, hogy az oroszok dezinformálják a világot Ukrajnáról, de az már egy kicsit komplikálja a helyzetet, hogy a magyar kormány ugyanazt visszhangozza – nyilatkozta a New York Timesnak Jakub Kalenszkij, az Atlanti Tanács szakértője. Igaz, hozzáteszi, hasonló a helyzet, amikor Litvánia, szoros kapcsolatot tartva az Egyesült Királysággal, az onnan érkező oroszellenes propagandát nyomja. A cikk hosszasan elemzi az oroszok dezinformációs politikája elleni és a választásokba való beavatkozás megakadályozására kidolgozott rendszer hiányosságait.

Együtt Európa és Amerika?

Noha az Európai Unió már 2015-ben sokkal árnyaltabban és látványosabban artikulálta a problémát, mint az Egyesült Államok, de az oroszok szervezte propaganda elleni harc igazából csak most, 2019-re állt össze. Az úgynevezett Rapid Alert System (RAS), azaz a gyors figyelmeztető rendszer még korántsem hatékony, de az önmagában nagy eredmény, hogy az unió 28 tagállama érzékeli a problémát és adott esetben hatékonyan tudják már egymást riasztani. A vezető politikusokkal folytatott háttérbeszélgetésekből azonban az derült ki, hogy gyenge lábakon áll a rendszer, hatékonysága egyelőre a nullától nem mozdult el. Ami egyben a megoldási stratégiák hiányára is felhívja a figyelmet, szakértők szerint azt jobban át kellene gondolni. Merthogy kevés az, hogy a civil szervezetek jelentéseket esetleg összefoglalókat küldenek, de egyelőre nincs, aki ezeket átlátná, át- és feldolgozná a kitűzött cél érdekében.

Kampánybaki

Az angol nyelvű, de az orosz kormány szócsövének tekinthető Russia Today (a magyar kormány ennek mintájára hozta létre a Hungary Today portált, aminek hírei naponta tucatszám elözönlik a nemzetközi sajtót), nos ez a weboldal Joe Bidennek, Obama egykori alelnökének a CNN-nek adott nyilatkozatából idézett. Ahol Biden nagyot bakizott, amikor azt mondta: Barack Obama elnöksége alatt Putyin nem avatkozott be az amerikai választásokba. Putyin Európában avatkozott be. Nézzék csak meg Magyarországot vagy éppen Lengyelországot. Azt gondolják, hogy ilyen a mi ellenőrzésünk alatt megtörténhetett? – fogalmazott a 23 demokrata elnökjelölt közül a jelenleg még az első helyen álló jelölt. Nem, ilyen nem történhetett volna meg és nem is történt meg. Persze ezzel magának, de a pártjának is ártott, hisz a demokraták lassan négy éve igyekeznek bebizonyítani, hogy az oroszok keze is benne van Trump megválasztásában.

 
London, Parlament
Pixabay
 

Kint szűkölködni, vagy itthon?

Hornyák Melinda ügyét egyenesen a wales-i Labour párt képviselője viszi az ottani képviselőház illetve a lakhatási ügyekkel megbízott miniszter elé – írja a Wales Online annak kapcsán, hogy 80 fontból kell megélnie annak a magyar kivándorlónak, aki két éves kislányát is el kell tartsa, miután brit férje depressziós tünetekkel állítólag öngyilkosságot követett el. Azóta csak a heti 20 fontnyi gyerekellátást kapja állami segélyként azzal az indoklással, hogy még nincs meg az ilyenkor járó általános segélynyújtáshoz szükséges kint töltött öt év. A munkáspárti képviselő szerint tarthatatlan a helyzet, hisz Aria, a kislánya – mivel kinn született, mégiscsak brit állampolgár, akiről gondoskodni kell, még ha az édesanyja magyar is. Hornyák Melinda azt mondja, még ha haza is menne, ami egyébként egyébként egyáltalán nem áll a szándékában, akkor havi 700 fontba kerülne a babysitter, ami nonszensz, nem engedheti meg magának.

Ukrajna, a szexi ország

Az orosz nyelvű Hírek (Newsru) portál a világ legszexisebb nemzeteinek listáját adja közre az amerikai Big 7 turisztikai magazin felmérése alapján. Leginkább azért, mert Ukrajna a világ legszexisebb országa, s hogy ez jó pont vagy rossz az oroszoknál - a cikkből nem derül ki. Az viszont igen, hogy az 50-es mezőnyben Magyarország a 20. helyen áll. Megelőz minket Anglia és Ausztria is, meglepetésre Dánia egyébként a 2. helyet kapta a listán a megkérdezettek szerint. Sorry, az íreket tartják a legkevésbé szexi nációnak. A szexi fogalmát a felmérés nem tisztázta, hanem azt a megkérdezettek fantáziájára bízta.

Szijjártó ultimátuma

Azt viszont több orosz portál is lehozta, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter ultimátumot intézett Volodimir Zelenszkijhez, a nemrég megválasztott ukrán elnökhöz, aki még májusban szólította fel Magyarországot, hogy ne akadályozza a továbbiakban Ukrajna NATO-csatlakozásának a folyamatát – írja a Vzgljád portál. Szijjártó ezúttal most nemcsak a magyar nyelvű iskolai oktatást kifogásolta, hanem sokkal átfogóbban azt, hogy a módosított új oktatási törvény szerinte az állami intézményekben, a kultúrában és a médiában általában véve korlátozza a magyar nyelvhasználatot. Szijjártó ultimátumában azt követelte, hogy a kárpátaljaiak a korábban biztosított minden jogukat kapják vissza.

A lapszemlét a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2019.07.08. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit