„Klubrádió
Esti gyors

Hadházy: Orbán „őszödi beszéde” maszkügyben

30/03/2020 22:28

| Szerző: Klubrádió

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn beismerte a Parlamentben, hogy szükségesek a maszkok a járvány elleni küzdelemben, és eddig azért nem ezt mondták, mert nincs elég. Felidézte, hogy az országos tiszti főorvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ korábban még hirdette is: aki nem beteg, ne viseljen maszkot.

2020. március 30. Esti gyors / részlet, Hadházy Ákos (20.03.30.)
05:45
00:00

Elsőként azt kérdeztük Hadházy Ákostól az Esti gyorsban, hogy mennyi mozgásterük maradt az ellenzéki, az ő esetében a független képviselőknek a hétfői parlamenti szavazás után. Közölte: minimális, ez eddig is így volt, de meg kell próbálniuk ezután is valahogy ellenőrizni a hatalmat. Szerinte egyébként még csak nem is a „teljhatalom-törvény” a legrosszabb a hétfői nap történései közül.

A képviselő egyrészt azt emelte ki, hogy a kórházak nem voltak hajlandóak elküldeni, hol mennyi koronavírusos beteget ápolnak. Ez azért fontos, mert ha nem tudjuk, hogy melyik kórházban mennyi beteg van, a kormány olyan betegszámot mond, amilyet akar. Erről a képviselő a délután folyamán beszélt a Klubrádiónak.

Hadházy Ákos aztán rátért arra: nem is érti, Müller Cecília országos tiszti főorvos hogy mondhatta bele a kamerába, „hogy merte”, hogy a tesztek nem állítják meg a járványt. Szerinte ehhez még járványtant se kell tanulni, elég a józan ész hozzá: úgy lehet megállítani egy járványt, ha nincs gyógyszer, nincs oltás, hogy elkülönítik a betegeket az egészségesektől. Ehhez viszont tudni kell, hogy ki beteg, ki nem, tehát tesztelni kell. A világon mindenütt, a járvány leküzdésében jól álló országok ezt tették, Magyarország „annyira okos”, hogy nem így jár el – tette hozzá.

Hadházy szerint az őszödi beszédhez mérhető, amit Orbán Viktor mondott hétfőn a Parlamentben. Úgy fogalmazott: a miniszterelnök elismerte, hogy kellenek a maszkok a járvány megállításához, és hozzátette, eddig azért nem mondták ezt, mert nem volt elég maszk. Szerinte ezzel a kormányfő elmondta, hogy „nyíltan hazudtak”, sőt, Müller Cecília ezt is belemondta a kamerába és hirdetésekben tette közzé, hogy ne hordjanak maszkot az emberek (ne viseljen maszkot, ha nem beteg, így szólt a Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívása, amelyet azóta eltávolítottak, de az Index megőrizte – a szerk.), holott még a házi készítésű maszk is többet ér, mint a semmi. Hadházy szerint a miniszterelnök beismerte, hogy kormánypropagandával, fizetett hirdetésekben hazudtak az embereknek, mert „hirtelen nem jutott jobb az eszükbe”. Természetesen nem lehet azt mondani, hogy száz százalékosan megvédenek a maszkok, de nagyban csökkentik a fertőződés vagy mások megfertőzésének esélyét (típustól függően).

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán

Esti gyors
2020. március 30., hétfő 18:35
Műsorvezető: Dési János