„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Hogyan lesz a közpénzből propaganda? – Hadházy új adatokkal válaszol

17/11/2020 16:16

| Szerző: Klubrádió

Frissen megszerzett dokumentumok is igazolják, hogy a kormánypropagandát terjesztő sajtótermékek hatalmas mennyiségű állami pénzt kapnak hirdetésmegrendelések formájában – erről beszélt Hadházy Ákos független képviselő. Az ellenzéki politikus szerint ezek alapján egyértelmű, hogy a propagandahirdetéseket közpénzből finanszírozza a kormány. Hadházy a Miniszterelnökségtől származó kimutatásokra hivatkozik.

2020. november 17. Reggeli gyors - részlet 20.11.17. Hadházy Ákos
07:27
00:00

„A propaganda legfontosabb célja az emberek megtévesztése és az agymosás” – mondta Hadházy Ákos független parlamenti képviselő, hozzátéve, hogy ennek más előnye is van. Jelesül, hogy a propagandára szánt közpénzekből jelentős összegeket lehet lenyúlni. Szerinte ilyen forrásokból fizeti ki a kormány azokat a rádiókat, tévéket, újságokat, amelyek egyébként nem élnének meg. 

A politikus szerint tisztességes piacon ezek az orgánumok nem maradnának fent. Azonban a kormány elképesztő mennyiségű adóforintból származó pénzekkel gondoskodik fennmaradásukról, azért is, hogy azok a kormány hirdetéseit kitegyék. Így fennmaradhatnak, és ömlik belőlük a hazugság az emberekre. Ugyanez igaz a nagy csatornák többségére is – tette hozzá.

 
Hadházy Ákos aláírásgyűjtése Fotó: Bruzák Noémi / MTI
 


Hadházy mindezt, az ellenzék részéről gyakran hangoztatott vádat most annak apropóján hangsúlyozta ismét, hogy nagy nehezen megkapta a Miniszterelnökségtől néhány hónap kormányhirdetéseinek részletes sajtótervét. Ezekből szerinte pontosan kiderül, hogy melyik sajtótermékbe mennyi központi hirdetést jut, és azok ebből mennyi pénzre tesznek szert. Illetve a dokumentumok a médiaügynökségi díjról is pontos adatokat mutatnak be – ezeket  a díjakat olyan cégek veszik, fel, amelyek kormányzati hirdetéseket közvetítenek ki. Hadházy szerint lényegében a semmiért kapják a hirdetések költségéből a 15 százalékot.

Hadházy hozzátette, az általa most megismert dokumentumok szerint olyan médiumoknak, amelyekben kormánykritikus tartalom is van, csak véletlenszerűen jut kormányzati hirdetési pénz. 

Az ellenzéki politikus közölte, a Miniszterelnökségtől kapott adatokat részletesen is a nyilvánosság elé fogja tárni.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors/Interjú Hadházy Ákossal
2020. november 17., kedd 07:35
riporter: Dési János

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás