„Klubrádió
Reggeli gyors

Ha magánkórház lenne, már rég bezárták volna

29/01/2019 14:37

| Szerző: Klubrádió

A Honvédkórházat nem katonáknak kellene irányítaniuk, mondja az egészségügyi rendszerfejlesztő. A sürgősségi centrumban különösen nagy a baj és a káosz, se pénz, se orvos, se felszerelés.

2019. január 29. Reggeli Gyors 19.01.29. Honvédkórház
09:24
00:00

Áldatlan állapotok uralkodnak továbbra is a Honvédkórház sürgősségi osztályán. Nincs elég orvos és ápoló, nincs megfelelő felszerelés, nincs elég hely. Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi rendszerfejlesztő szerint a feltételek hiánya miatt törvénytelenül működik.

A gondokról egy orvos írt levelet még novemberben, két hónappal azután, hogy megkezdték az intézményben az állítólagos válságkezelést. Az osztály működését vizsgálta a Nemzeti Egészségügyi Központ, amely mindent rendben talált. Kunetz Zsombor úgy véli, ha ilyen állapotokat egy magánegészségügyi intézményben találtak volna, azt már rég bezárták volna.

A megoldás az lenne, ha először is lecserélnék a katonai menedzsmentet, mert a vezetők nem csak egészségügyi ismeretekkel nincsenek tisztában, de alapvető vezetési elvekkel sem. A sürgősségi centrum egy rosszul szervezett egység – állítja a szakértő. Ezen kívül meg kellene találni a sürgősségi ellátás helyét. A feladat itt a gyors beavatkozás lenne, aztán más osztályokra kellene tovább küldeni a betegeket, de ez sem működik, hiszen azokon is túlzsúfoltság van, nem tudják egy alsóbb ellátási szintre áthelyezni az embereket. A sürgősségin tehát egyszerűen bedugul a betegforgalom.

Dési János interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: 168 óra.hu