„Támogassa
Reggeli gyors

"Ha a fiatalok a jövő, akkor a mi jövőnk a tanáraink!" – A diákok példaértékű kiállása a tanáraik mellett

17/03/2022 10:41

| Szerző: Klubrádió

Miközben szerdán megindult a pedagógusok újabb, ezúttal határozatlan idejű sztrájkja, több ezer diák a Kossuth térre ment, hogy támogatását fejezzék ki tanáraik iránt. Kelemen Máté, a demonstráció egyik szervezője volt a Reggeli gyors vendége.

2022. március 17. Reggeli gyors - részlet 22.03.17. Kelemen Máté
05:20
00:00
A diákok a kezdeményezés felhívásában azt írták, hogy "Szeretnénk mindenkinek megmutatni, hogy minket diákokat érdekel a tanáraink sorsa, és támogatjuk a sztrájkjukat! Számunkra is fontos, hogy több szabadságuk legyen az oktatásban, és hogy ne terheljék Őket túl. Ha a fiatalok a jövő, akkor a mi jövőnk a tanáraink! A tanáraink jelenlegi helyzete nem csak rájuk, hanem ránk is tartozik. A munka- és életkörülményeik a mi oktatásunkra is nagy hatással vannak. Az, hogy kivonulunk tüntetni a mi érdekeinket is képviseli, nem csak a tanárainkét"
Úgy látjuk, hogy a tanároknak nagyon nagy szüksége van a támogatásra, ezért meg szerettük volna mutatni az országnak, hogy több különöző háttérrel rendelkező ember is kiáll mellettük. Ezért voltunk mi is kint a Kossuth téren, hogy jelezzük, a diákoknak is fontos a tanáraik sorsa, mondta Kelemen Máté, a tüntetés társszervezője. Szerintük nagyon fontos a pedagógusok anyagi és szakmai megbecsülése, hogy versenyképes fizetést kapjanak, ne történhessen meg, hogy ennyi év tanulás, készülés után arra kényszerüljenek, hogy megélhetési okokból másik pályát válasszanak. Fontosnak tartják azt is, hogy a tananyag és az oktatási rendszer kidolgozásának a folyamatába ők is beleszólhassanak, illetve nagyobb szbadságot kapjanak e téren is.
A műsorvezető felvetésére, hogy a tüntetők között nem lehetett felnőtteket látni, Kelemen Máté azt a magyarázatot adta, hogy a demonstrációt a Facebookon hirdették, illetve az iskolák diákönkormányzatain keresztül terjedt az esemény híre. A Kossuth téri tüntetést egy osztálytársával szervezte, amiben az aHang is segített nekik.
Mivel a telefonvonal megszakadt, így Mérő Vera zárta a beszélgetést: támogatásunkról kell biztosítanunk ezeket a bátor fiatalokat, hiszen nem is lehetne igazabb a mondat mint ebben az esetben: Ők a jövő!

A teljes beszélgetést a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Kelemen Mátéval
2022. március 17., csütörtök 08:35
Műsorvezető: Mérő Vera