„Klubrádió
Esti gyors

Gyorsfotó a 370-ik napon - Szénási Sándor jegyzete

1/03/2023 18:04

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

"Az észt védelmi miniszter szerint a döglött T-72 -es annak a szimbóluma, hogy Ukrajnának győznie kell, valamint annak, hogy ez lehetséges is."

2023. március 01. Esti gyors-részlet (2023.03.01. Szénási Sándor jegyzete)
03:56
00:00

A tallini Szabadság téren pár napja egy orosz tank áll. Kilőtt, de azért látogatható állapotban. A tankot az ukránok adományozták Észtországnak. Az észt védelmi miniszter szerint a döglött T-72 -es annak a szimbóluma, hogy Ukrajnának győznie kell, valamint annak, hogy ez lehetséges is.

Mások szerint ez a szimbólum nem annyira egyszerű.

A terv az, hogy a roncs március 2-a után körbejárja majd az országot, bár ennek sok ellenzője van, például azok a helyi önkormányzatok, amelyek nem a kormánykoalíció valamelyik pártjának a támogatói.

Rakvere polgármestere azt mondta, hogy március 5-ig nem fogadják a tankot, utána rendben van a dolog. Valószínűleg Johvi képviselőtestülete is így dönt majd, tekintettel arra, hogy március 5-e a parlamenti választás napja, amikor is a mondott védelmi miniszter a legerősebb kormányzó párt, a Reform színeiben indul, esélyeit pedig- bírálói szerint – éppen a rommá lőtt orosz tankkal óhajtja megtámogatni. Ez meg nem oké.

Narvában, ebben a kilencven százalékban oroszok lakta határmenti városban március 8-15 között állítják ki a tankot, tehát a választás után, de Katri Raik polgármester így is az észt belpolitika és a háború ügyének összekeveréséről beszél. Világos, miért: az észtországi oroszok nyilvánvalóan attól tartanak, hogy a tank látványa, ami -ahogy a védelmi minisztérium államtitkára fogalmaz - zavaró, baljós, ronda, és sokkoló sokaknak, a helybeli oroszokkal szembeni ellenszenvet növeli majd.

Ezt a képet azért árnyalja, hogy a Szabadság téren kiállított harci járműre többen virágokat és égő gyertyákat tettek, talán putyinista érzelmektől fűtve, de talán csak azért, mert a tankban emberek, oroszok haltak meg, és a holtaknak kijár a tisztelet. A rendőrség többek ellen szabálysértési eljárást indított. Minden virág az agresszort támogatja, és ez nem oké, mondta az Ida-Harju körzet rendőrfőnöke.

Megint másfelől nézve, a tank nagyon erős szimbólum a Baltikumban, tavaly épp a szovjetek által Narvában felállított második világháborús tankot vitték el a Niimsi-i hadtörténeti Múzeumba.

A helybeli lakosság az akcióban a nácik elleni győzelem meggyalázását látja, az észtek viszont a hiányos emlékezetet próbálják kipótolni azzal, hogy éppen most márciusban van a 74-ik évfordulója annak, hogy ez a tank, vagy egy hasonló, rögtön a nácik elleni harc után részt vett 30 ezer észt deportálásában Szibériába. Közülük 8 ezren elmenekültek, de 7500 családot, a lakosság 2,5 százalékát elvitték. A száműzöttek több, mint fele nő volt, egy részük terhes, hatezren pedig 16 év alatti gyerekek voltak. A „ nép ellenségei”.

1941-ben, az első nagy szovjet megszálláskor ( utánuk még a nácik is jöttek, és egy kicsit kevés voltak kegyetlenek, bár a zsidókat mindegyik üldözte) tízezer észtet vittek el, háromszázat helyben lőttek agyon.

Ez van egy, a tallini Szabadság téren meredező, kilőtt orosz tank árnya mögött. Politikusi számítás, sértettség, a jogtalanságok feletti jogos düh, és gyenge memória orosz oldalon, a szovjet- oroszok által megszállt, és végiggyilkolt Észtország ellenszenve és félelme a másikon, ennek minden racionális és irracionális változatával.

Mindez pedig csak egy kis közelkép volt az ukrajnai orosz invázió 370-ik napján, a tallini óváros egyik tere műköves díszburkolatának annyi négyzetméteréről, amennyit egy gyilkológép páncélteste éppen lefed.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2023. március 1-jei adásában hangzott el.