„Klubrádió
Esti gyors

Filozófus Orbán beszédéről: Megvan rá az igény, el lehet engedni a vicsorgó Bayert is

28/07/2022 18:54

| Szerző: Klubrádió/szg

Radnóti Sándor filozófus Orbán Viktor tusnádfürdői, "fajkeveredés" ellen szóló beszédéről azt mondta: ez a miniszterelnök diagnózisa az országról, úgy vélte, népszerűsége növelésére meg kell pendítenie a faj szót, hiszen az emberi nemmel kapcsolatban ezt nem lehet félreértésként értelmezni. Szerinte Orbán folyamatosan keresi a magyar társadalomnak azokat a részeit, amelyeket ellenségnek jelölhet ki, és amelyekre „ráuszíthatja vicsorgó ebeit (köztük Bayer Zsoltot), levéve róluk a szájkosarat”. 

2022. július 28. Esti gyors / részlet, Radnóti Sándor (22.07.28.)
06:11
00:00

A Magyar Tudományos Akadémia több rendes, levelező, külső és tiszteleti tagja petícióban tiltakozott a magyar miniszterelnök múlt szombati beszéde miatt, amelyben a többi között ez is elhangzott:

"Ugyanis van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak... Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni..."

Az emberi faj egységes, ezért az emberi fajok, illetve keveredésük felvetése biológiailag eleve hibás, az ezekre történő politikai hivatkozás pedig történelmileg kudarcos, katasztrófák sorát okozó eszmerendszert idéz fel – írják az akadémikusok. Hozzátették, elfogadhatatlannak tartják, hogy a miniszterelnök a magyar nép jövőjét ilyen tudományosan tarthatatlan tannal és veszélyes ideológiával kapcsolja össze.

Műsorvezetőnk az Esti gyorsban Radnóti Sándor filozófusnak felidézte azt, amit Lendvai Pál mondott a Megbeszéljük adásában szerdán. Szerinte Orbán nem rasszista, csak végtelenül cinikus, és a hatalom megtartásáért ilyen szavak kimondására is képes. De ha a „fajkeveredés” elleni kijelentés alkalmas a hatalom megszilárdítására, az nagyon súlyos bírálat a magyar társadalomra nézve.

Radnóti Sándor azt mondta, osztja ezt a bírálatot, valóban nagyon súlyos, de ez a diagnózisa a miniszterelnöknek. Úgy vélte, hogy népszerűsége növelésére meg kell pendítenie egy bizonyos szót, hiszen az emberi nemmel kapcsolatban nem lehet félreértésként értelmezni, ha valaki fajról vagy fajokról beszél. Ez provokáció a liberális beállítottságú emberekkel szemben és valóban olyan szélsőséges támogatás keresése, amelyet – nem utolsósorban az elmúlt 12 év eredményeként – túlsúlyban lévőnek érez. Hatalmas fölénnyel nyerte meg a választásokat Orbán, de nagyot zuhant a népszerűsége azon korlátozó intézkedések miatt, amelyeket a magyar társadalom a számlák megjelenése után népnyúzásnak fog tekinteni. 

Elmondta, eredetileg 67 akadémikus írta alá a petíciót, de ez a szám jelentősen emelkedett, mert külsős tagok és akadémikusok számára is megnyitották a lehetőséget, csütörtök délutánra az aláírók már 1100-nál többen vannak. Gyakorlati eredményt nem vár, ez tisztán tiltakozás. Vannak helyzetek, amikor bár világos a provokatív cél, nem lehet csendben maradni, hanem nemet kell mondani.

Úgy fogalmazott: a jóval kisebb szabadságfokú Kádár-rendszerben a konszolidáció alapgondolata az volt, hogy aki nincs ellenünk, az velünk van, ehhez képest Orbán Viktor a fordítottját teszi. Folyamatosan keresi a magyar társadalomnak azokat a részeit, elemeit, amelyeket ellenségnek jelölhet ki, amelyekre „ráuszíthatja vicsorgó ebeit, levéve róluk a szájkosarat”. Példaként Bayer Zsoltot említette, akitől nap mint nap lehet olvasni az elképesztő szidalmakat, nyomdafestéket nem tűrő állításokat. Újabb és újabb ellenségek kijelöléséről van szó, csak az imént volt, hogy a melegeket összekeverték a kisgyermekek megrontóival, és most megint a faji kérdés került előtérbe.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Esti gyors
2022. július 28., csütörtök 18:35
Műsorvezető: Kárpáti János