„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem zavarja Orbán „náci beszéde” az amerikai konzervatívokat

28/07/2022 08:57

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A Newsweekben mosdatja az állami százmilliárdokkal kitömött alapítvány egyik kedvezményezettje Orbán Viktort, de a manipuláció ebben az írásban is tetten érhető. Orbán továbbra is felszólalhat majd Dallasban a republikánusok rendezvényén, holott tavaly egy antiszemitát már kitettek a meghívottak közül. Az Orbán-kormánnyal szövetkeznek amerikai republikánusok a nagy cégek adóemelése ellen. Nemzetközi lapszemle.

2022. július 28. Lapszemle - 20220728 - Csernyánszky Judit
05:14
00:00

Európa az antiszemitizmus erősödését látja Magyarországon, pedig a zsidók számára ez az ország biztos menedék, írja a Newsweek vélemény rovatában Veszprémy László Bernát, aki szerint a Covid-féle helyreállítási alapot azért nem kapja meg Magyarország a LIBE bizottság jelentése szerint, mert például nem garantálják a zsidók jogait Magyarországon. Ugyanakkor a belinkelt levél nem a LIBE bizottsági véleménye, hanem az MTVA angol nyelvű összefoglalója arról, miként értékeli Hídvéghi Balázs fideszes uniós képviselő a LIBE bizottság jelentését.

Tusványos - 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáb
 
Tusványos - 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáb
 
Tusnádfürdő, 2022. július 23. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a miniszterelnök előadása előtt a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 
 
 

 

Hídvéghi azt állítja, hogy a LIBE jelentése tele van hazugságokkal. Veszprémy László Bernát a cikkben zömében 2017-es adatokat hoz fel, és egy meg nem nevezett közvélemény-kutató 2018-as mérését is ismerteti, miszerint Orbánt zömében a Soros-plakátok miatt vádolják antiszemitizmussal, holott a lakosság mindössze 2% kötötte össze a Sorost a zsidókkal. A holokauszt történészének titulált Veszprémy a kormány több százmilliárddal (!) kitömött Mathias Corvinus Collegium egyik kiadványának a főszerkesztője.

A Bloomberg úgy tudja, hogy náci felhangú tusnádfürdői beszéde ellenére Orbán Viktor az eredeti terveknek megfelelően beszélni fog az amerikai republikánus párt egyik legnagyobb rendezvényén, a dallasi CPAC-n (Conservative Political Action Conference). Pedig tavaly az orlandói CPAC rendezvényen az előadók listájáról levették az egyik hip-hop zenészt, akit a közösségi hálón antiszemitának minősítettek számos, elég egyértelmű kijelentése miatt.

Orbán minden, Goebbelsre utaló vádat visszautasított és közölte, hogy kormánya zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmusra és a rasszizmusra. A nemzetközi média ugyanakkor Hegedűs Zsuzsa lemondásával van tele, a BBC-től kezdve az al Jazeerán át a Guardianig. A Deutche Welle azt is megírta, hogy már korábban is mondtak le kormánytagok, például Ángyán József, és ha visszafogottan is, mint Navracsics Tibor, a kormányfőt már bírálták a nyilatkozatai miatt.

A The Hill arról ír, hogy a magyar kormány republikánus törvényhozókkal együtt próbálja megfúrni azt a nemzetközi adótervezetet, ami az olyan nagy tech-óriások erőteljesebb európai megadóztatását szolgálná, mint az Amazon, a Google és a Facebook. A tervezet szerint minden eddiginél nagyobb adót kellene fizetniük, amire az amerikaiak nyilván ellenlépéssel válaszolnak – magas adóval büntetve európai cégeket. Félő, hogy kitör a kereskedelmi háború.

A digitális szolgáltatási adóra vonatkozó változtatásról már egyeztettek az OECD-országok, a G20-ak is, de az amerikai republikánusok nem tudtak érdemben beleszólni a vitába, legalábbis ők ezt sérelmezik. Ezért – látva, hogy az Orbán-kormány megakasztotta a 15% -os nemzetközi minimum vállalkozói adót, az amerikai republikánus párt tagjai szövetkezni kezdtek a renitens magyar kormánnyal. Ennek a folyamatnak a része volt az amerikai kormány által hozott döntés arról, hogy megszüntetik a Magyarországgal az 1979-ben kötött, a kettős adóztatást elkerülő törvény hatályát. Erre Szijjártó a július 20-i héten Washingtonba repült, hogy republikánus szövetségeseivel ennek megakadályozásáról, illetve az erre megtorlásként adandó válaszlépésről tárgyaljon. A The Hill írása szerint a folyamat megkezdődött, amely alapvetően politikai játszma, de gazdasági vetülete jóval szerteágazóbb és súlyosabb lehet.