„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fidesz-kérdés: Menni, vagy maradni?

14/01/2020 18:43

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Kívülről nézve a vita arról szól, hogy kitessékelik-e a Fideszt, de nem. Arról vitáznak, hogy mik az Európai Néppárt alapértékei – állítja a magyar kormánypárt EP-képviselője.

2020. január 14. Megbeszéljük - részlet 20.01.14. Hidvéghi Balázs
23:21
00:00

Még mindig nem született döntés arról, hogy az Európai Parlament LIBE bizottságának lehet-e az egyik alelnöke Hidvéghi Balázs, a Fidesz képviselője. Az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság már csak ilyen, meg szeretnék várni, hogy a magyar kormánypárt marad-e az Európai Néppártban, vagy sem. (E pillanatban a Fidesz tagságának felfüggesztése van érvényben.) Más bizottságokban egyébként kaptak tisztséget magyar és lengyel kormánypárti képviselők, itt nem.

Nyilvánvalóan nem Hidvéghi képviselő személyéről van itt szó, hanem elvekről. Az egyik a Fidesz néppárti tagsága, hiszen a szóban forgó alelnöki poszt az EPP-t illeti, nem a Fideszt és nem a képviselőt. A másik elv, hogy Magyarország és Lengyelország ellen folyik a 7-es cikk szerinti eljárás, baloldali képviselők úgy vélik, hogy éppen az állampolgári jogokkal foglalkozó LIBE-ben, nem lenne ildomos pozíciót kapniuk olyan politikusoknak, akik a vizsgálat alatt álló kormánypártok tagjai.

Az Európai Néppárt feltehetően gesztusokat vár a Fidesztől, azt, hogy elfogadja a pártcsalád alapelveit. A Fidesz pedig az EPP-től vár fordulatot, mert Orbánék szerint elveszítette a néppárti jellegét, nyit a baloldal felé, nincs minden rendben a háza táján. Hidvéghi Balázs szerint sokan elégedetlenek a néppárti vezetéssel, személy szerint a frakcióvezetővel is.

A Fidesz tehát politikai vitát folytat saját (eddigi) pártcsaládjával arról, hogy ki mit tekint alapértéknek, sőt már azt is megkérdőjelezi, hogy mik az európai alapértékek, azokat ki látja jól. Közben keresi a helyét. Tárgyal a konzervatívok és reformerek meglehetősen vegyes frakciójával, lehet, hogy újat szeretne alakítani. Arra a kérdésre azonban, hogy néppártinak maradni, vagy kilépni, nem megvárva a kiutasítást, arra még nincs válasz. Ha van, nem ismert.

Hidvéghi Balázs szerint a nagyság sok előnnyel jár, márpedig az EPP még mindig nagy. A Fidesz szerint azonban rossz irányba megy, meg kellene erősödnie, bátrabbá kellene válnia, fel kellene vállalnia a nemzetek Európájának eszméjét. Néhány hét múlva kiderül, hogy a pártcsalád meg óhajt-e felelni a Fidesz elvárásainak, a magyar szavazatok hozhatnak-e annyit, hogy megérje kompromisszumot kötni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Koszticsák Szilárd.

Megbeszéljük
2020.01.14. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György