„Klubrádió
Esti gyors

Ferge Zsuzsa kész volt harcba is menni az elesettekért – mondta Szelényi Iván

5/04/2024 19:19

| Szerző: Klubrádió

Életének 93. évében elhunyt Ferge Zsuzsa szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a szegénységkutatás és a szegények segítésének nagy magyar alakja. Szelényi Iván szociológus, Pogátsa Zoltán közgazdász és Misetics Bálint szociálpolitikus emlékezett meg életéről, munkásságáról, közéleti szerepéről.

2024. április 05. Esti gyors-részlet (2024.04.05.) Ferge Zsuzsa emlékére
06:23
00:00

"Ferge Zsuzsa nagyon jó barátom volt, és beleesik most abba a sorba, hogy legjobb barátaimat elveszítettem: Konrád Györgyöt, Heller Ágit és most Ferge Zsuzsát" – fogalmazott Szelényi Iván. A szociológus elmondta, 1960-ban találkozott először Ferge Zsuzsával a Központi Statisztikai Hivatalban, és itt látta először fantasztikus szociológiai kutatásait.

"Ezek között a legkiválóbb a társadalmi rétegződés és mobilitás kutatás volt. Ez akkor egyik napról a másikra világhírűvé tette (Ferge Zsuzsát) és okkal. Tulajdonképpen az új magyar szociológiának ez kiemelkedően a legnagyobb remekműve. Zsuzsa kutatása, annak a társadalmi struktúra felfogása meghatározó volt és maradt a mai napig" – mondta Szelényi.

Hozzátette, 1969-ben az ő hívására sikerült áthozni Ferge Zsuzsát a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatócsoportjához.

"Zsuzsáról igazán csak a legjobbakat tudom mondani. Nagyon szerény, kedves ember volt, nagyon elkötelezett volt az elesettek, a nyomorultak, a háttérbe szorultak iránt, és azokért mindenképpen kész volt harcba is menni. Ha kellett, akár a mindenkori kormányzatokkal is szembesült és bátran elmondta a kritikáit, hogy azok mennyire nem fejeztek ki elegendő szolidaritást azokkal az elesettekkel szemben, akiknek éppen erre a szolidaritásra szükségük lett volna. Ezt így tette már a Kádár-korszakban is, így tette a magyar rendszerváltás után kialakult liberális vagy szocialista kormányokkal szemben is, és így tette mai napig a Fidesszel és az Orbán-kormánnyal szemben is. Ő nem egy politikus volt, nem politizált, ő azért kritizálta a politikusokat, mert nem teljesítették a társadalmi kötelességüket" – mondta Szelényi Iván.

Pogátsa Zoltán közgazdász szerint azért volt rendkívül fontos Ferge Zsuzsa, mert a rendszerváltás utáni Magyarországon ő volt gyakorlatilag a szociális lelkiismeretnek a megtestesítője.

"Amikor '89 környékén Magyarországon egy új gazdasági rendszert vezettünk be, akkor a szociális szempontok döbbenetesen háttérbe szorultak. Ugye Ferge Zsuzsának azért volt rettentő nagy tekintélye és figyelme e tekintetben, mert ő már a Kádár-rendszerben felhívta arra a figyelmet, hogy amit a Kádár-rendszer mond magáról, hogy itt nincs szegénység, az nem igaz. Bemutatta, hogy van szegénység, illetve ismert és elismert emberként, amikor a rendszerváltás után kiállt és azt mondta, hogy itt ennek a gazdasági, társadalmi berendezkedésnek is van bizony olyan hatása, hogy jelentős szegénységet okoz, akkor nem lehetett nem odafigyelni rá. Ez idő tájt ez egy sokadrangú szempont volt; mindenki azt gondolta, hogy a kapitalizmus azzal jár, hogy szegénység van, a rendszerváltás ezzel jár, és azt a gondolatot, hogy ennek nem feltétlenül kell így lennie, hogy tehetünk azért, hogy az egészséget sokkal kisebb szintre csökkentsük. Én azt gondolom, hogy Ferge Zsuzsának van a legnagyobb érdeme Magyarországon abban, hogy a magyar közvélemény előtt a médiában ezt az álláspontot képviselte és érvényesítette" – fogalmazott Pogátsa Zoltán.

Misetics Bálint szociálpolitikus így méltatta Ferge Zsuzsa méltatta: 

"Egy kiemelkedően alapos, dolgos és magas színvonalú életmű, aminek a középpontjában egy dolog van: a társadalmi egyenlőtlenségeknek és annak a kutatása, hogy hogyan csökkenthetőek ezek. Nem csak egy-egy elszigetelten kezelt társadalmi problémával vagy szociálpolitikai kérdéssel foglalkozott, hanem amikor a társadalmi rétegződéseket kutatta, annak is az volt a tétje, hogy azokat az egyenlőtlenségeket, amelyeket a társadalomtudomány eszközeivel föltárhatunk, azokat a mechanizmusokat, amelyek biztosítják a társadalmi egyenlőtlenségeknek az újratermelődését, hogy ezeket azért kell megérteni, hogy okosabb, igazságosabb politikákat lehessen annak érdekében bevezetni, intézményesíteni, hogy csökkenjenek ezek a társadalmi egyenlőtlenségek, és hogy ne legyen ennyire szélsőségesen egyenlőtlen, igazságtalan az, hogy ki milyen életesélyekkel indulhat az életben."

Ferge Zsuzsa Kecskeméti Zsuzsanna néven budapesti értelmiségi családban született 1931-ben. Felsőfokú tanulmányait 1948-ban a Közgazdaságtudományi Egyetemen kezdte meg. Diplomáját a munka mellett szerezte meg 1953-ban. Végzése után átkerült a KSH gazdasági főosztályára, majd az MTA Szociológiai Kutatóintézetében dolgozott 1988-ig. Az ELTE Szociológiai Intézetében szociológiát tanított. A tanításnak 2001-ben mondott búcsút, nyugdíjba vonulása után professzor emerita lett. 1998-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd 2004-től rendes tagja lett. 2018-ban a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia címzetes tagjává választották. Az oktatás és tudományos kutatás mellett közéleti szerepvállalása is jelentős volt, több szakmai szervezet munkájában részt vett. A szegénység mellett fő kutatási területe volt a társadalmi struktúra, a társadalmi egyenlőtlenségek és integrációs zavarok vizsgálata. Több mint 300 tanulmánya jelent meg, és több könyvben beszámolt kutatásainak eredményeiről.

A teljes riportot a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2024. április 05., péntek 18:37
Riporter: Nemes Dávid