„Klubrádió
Reggeli gyors

Feloldhatnák már a vásárlási időkorlátot

17/06/2020 14:48

| Szerző: Klubrádió

Eleinte valódi feszültséget okozott a generációk között, hogy csak meghatározott időben mehettek vásárolni, de ez már nincs. Várható, hogy hamarosan korlátozás sem lesz.

2020. június 17. Reggeli gyors - részlet 20.06.17. Juhász László
05:14
00:00

Helyes volt bevezetni a vásárlási idősávokat, vagyis azt, hogy 9 és 12 óra között mehetnek a boltba, piacra a 65 évesnél idősebbek, de lassan ideje lenne feloldani a korlátozást – mondja Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának elnöke. Az elején tényleg feszültséget okozott a generációk közötti megkülönböztetés, bár az emberek többsége megértette, miért van rá szükség. Az idősebb korosztály van a legnagyobb veszélyben, bár az is igaz, hogy a betegek általában nem az utcán, vagy a boltban fertőződtek meg, hanem az egészségügyi és szociális intézményekben.

Koronavírus - Palántapiac Nyíregyházán
 

Ez a feszültség enyhült, de Juhász László úgy véli, lehetne lazítani a szabályokon. Sőt, fokozatosan eddig is lehetett volna, mondjuk úgy, hogy szűkítik az idősávot, vagy például a hétvégéket teljesen szabaddá teszik. Azt pedig bárki tapasztalhatja, hogy kezdik elfelejteni az emberek ezeket a szabályokat, nem veszik már igazán komolyan.

A döntést a kormány hozhatja meg, de vannak olyan helyek, például piacok, amelyek működési rendjéről az önkormányzat rendelkezhet. Néhány piacon ezt már meg is tették, vagyis feloldották a korlátozást. 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ az Atv.hu-val azt közölte, hogy a kormány szerdán hozza meg a "végső döntést" a 65 év felettiek vásárlási idősávjáról.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.06.17. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre