„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fejleszteni kell a honvédséget, de nem így

4/01/2019 17:18

| Szerző: Klubrádió

Tekintélyes összegeket ígér a kormány a honvédségnek, ám az eddigi beszerzések arra utalnak, hogy nem igazán átgondolt fejlesztésről van szó. Nem olyan veszélyre készül a hadsereg, amely valóban fenyegethet.

2019. január 04. Szekeres Imre
00:00
00:00

Mintegy 300 milliárd forintot költöttek a közelmúltban fegyverekre, önjáró lövegekre, harckocsikra, helikopterekre. Vajon szükség volt-e ezekre? Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter szerint nem. Magyarországot hagyományos, szárazföldi támadás veszélye nem fenyegeti, NATO- és EU tagországok a szomszédai elsősorban, erre tart Szerbia és Ukrajna is.

A honvédség beszerzéseivel Szekeres Imre szerint több baj is van. Az egyik, hogy 2010 után a korábbi fejlesztési tervet félretették, hat éven keresztül nem kapott annyi pénzt a hadsereg, mint kellett volna. A másik, hogy most ugyan ígérnek forrásokat bőséggel, de a miniszter úgy véli, hogy rosszul fogják felhasználni.

A légtér ellenőrzésére kellene koncentrálni, a légierőt kellene fejleszteni, szállítási és védelmi szempontból is ez lenne indokolt. Nem utolsó sorban a katonák megbecsülésére kellene többet szánni, mert létszámhiány van.

Bolgár György interjúját a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: MTI, Máthé Zoltán