„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus és Rusvai a kínai vakcináról: Használni kellett a kínai vakcinát, de most több százezer beoltottak tesztre kellene küldeni

12/04/2021 17:32

| Szerző: Klubrádió

Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos szerint pillanatnyilag az a kérdés, hogy milyen mértékben alakul ki a kínai vakcinával oltottak szervezetében ellenanyag. Mivel erről a kínai gyártó nem közölt adatokat, ezért a magyar hatóságoknak lenne a feladata, hogy ezt megvizsgálja. Rusvai Miklós virológus az alacsony hatékonyságú kínai vakcinák kapcsán pedig úgy fogalmazott, Ha ég a ház, és nincs más, lyukas vödörrel is oltani kell.

2021. április 12. Megbeszéljük - részlet 21.04.12. Falus Ferenc
16:33
00:00

Bolgár György vendége a Megbeszéljükben, Falus Ferenc az állandóan mutálódó koronavírussal szembeni védekezés kapcsán – mára legalább 15 variánsa van – hangsúlyozta, mindegyik, forgalomban lévő  SARS-CoV-2 ellen kifejlesztett vakcina valamilyen védelmet nyújt, de nem tudni, hogy mekkorát. A volt országos tisztifőorvos szerint biztos, hogy a védelem mértéke a variánsok esetében sem nulla, de az is feltételezhető, hogy nem annyira hatásosak a mutánsok ellen, mint a vírus eredeti vuhani változata esetében. 

A szakemberek kezdetektől hangoztatták, hogy ezek a vakcinák nem örök életre szólnak, és hogy valószínűleg ismételten szükség lesz majd oltásra, csak a járvány elején még nem lehetett tudni, hogy milyen gyakorisággal. Most annyit lehet tudni, hogy a Pfizer és a Moderna vakcinája legalább 6 hónapig véd, az oroszok a Szputnyik V-vel kapcsolatban 2 és 5 éves távlatokról beszélnek, de csak beszélnek, mert még nem telt el annyi idő, hogy az állításukat ellenőrizni lehessen.

Interjú Falus Ferenccel, a baloldali pártok közös főpolgár
Falus Ferenc
MTI Fotó: Illyés Tibor
 

A szakember a kínai vakcinák hatékonyságáról szóló hírek hátterébe is némi betekintést nyújtott, miután a kínai járványügy feje, Gao FU szombaton egy nyilvános fórumon arról beszélt, nem nyújtanak nagyon magas fokú védettséget az inaktivált víruson alapuló kínai vakcinák (ilyen a Sinovac, valamint a Magyarországon is bevetett Sinopharm-vakcina). Az intézet azonban már dolgozik azon, miképpen tudná orvosolni az elérhető kínai vakcinák esetében a problémát. Gao javaslata szerint mixelni kellene a külünböző vakcinákat, illetve változtatni az egyes dózisok sorrendjén és mennyiségén. .

Mint Falus emlékeztetett rá, az angolok már korábban elkezdték azokat a tudományos vizsgálatokat, hogy hogyan lehet kombinálni a különböző típusú vakcinákat a hatékonyság növelése érdekében. Erre reagált a kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ azzal, hogy nem csak a nyugati vakcinákat lehet variálni, hanem a kínai vakcinák hatékonyságát is lehet ilyen formán javítani. Amíg a többi vakcinánál 90 százalék feletti védettséget publikáltak, addig egyetlen kínai vakcinánál (legalább 5 féle kínai fejlesztésű oltóanyagról tudunk) sem számoltak be ilyen fokú védettségről. A kínaiak szerint azonban az ő termékeikkel is elérhetők hasonló eredmények, vagyis jobb védettséget biztosítanak, ha a teljes elölt vírust tartalmazó oltóanyagaikat egy vektorvakcinával vagy fehérjealapú vakcinával kombinálják. Ilyen fejlesztések egyébként már zajlanak is Kínában. 

 

Falus kiemelte, vakcináik hatásosságáról a kínaiak ezzel nem mondtak semmi újdonságot, az említett oltóanyagok korlátozott hatékonyságáról a nemzetközi szaksajtó már korábban is cikkezett. Vagyis az ázsiai ország járványügyi illeitékesei nem azt mondták, hogy most rájöttek, alacsonyabb a vakcinájuk eredményessége, hanem azt állították, hogy ezt növelni tudják.

Falus Ferenc szerint a kínai oltóanyagokkal az a probléma, hogy a kivizsgálásuk eredményei nem átláthatóak, egyikről sem jelent meg jó minőségű, a 3. fázisú kísérletek eredményeit összefoglaló tanulmány nívós nemzetközi szaklapban.

Szerinte pillanatnyilag az a kérdés, hogy milyen mértékben alakul ki a szervezetben ellenanyag a kínai oltást követően. Mivel erről a kínai gyártó nem közölt adatokat, ezért a magyar hatóságoknak lenne a feladata, hogy megvizsgálja, hogy az első, illetve a második oltást követően az ellenanyag szintje milyen magas, és hogyan változik a beoltottak szervezetében. Amennyiben pedig szükséges, akkor vagy a kínai vagy egy másik oltóanyaggal ismételten be kell oltani az embereket. 

A témában nyilatkozott nálunk a Reggeli gyorsban Rusvai Miklós virológus is. A szakember azt nyilatkozta, hogy a kínaihoz hasonló inaktivált vakcinák általában alacsonyabb hatásfokúak, mint a modern mRNS alapúak vagy a vektor vakcinák. A virológus szakember ugyanakkor hozzátette, hogy a halál és a lélegeztetőgépre kerülés ellen ezek is védenek. Ha ég a ház, és nincs más, lyukas vödörrel is oltani kell – fogalmazott. De azt is hangsúlyozta, hogy szakmailag indokolt lenne megvizsgálni a kínai vakcinával oltottak ellenanyagszintjét, vagyis több százezer vakcinált magyart kellene tesztre küldeni, hogy kiderüljön, kinek van szüksége harmadik adagra is a kínai oltóanyagból. 

2021. április 12. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Rusvai Miklós - 2021.04.12.
06:53
00:00


A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Falus ferenccel
2021.04.12., hétfő 16:15
Riporter: Bolgár György