„Klubrádió
Vesztegzár - veletek vagyunk!

Ez most nem ésszerű döntés – diákok, tanárok, szülők mondják ugyanazt az érettségiről

23/04/2020 06:33

| Szerző: Klubrádió

A jelenlegi járványügyi helyzetben nem ésszerű az érettségi vizsgák megtartása, mondták egyöntetűen tanárok, diákok és szülők is a Klubrádióban. Szerintük egyértelműen veszélyes, mi több, dilettáns kormánydöntés született arról, hogy május 4-én az iskolák kezdjék el az írásbeli érettségi vizsgák lebonyolítását.

2020. április 16. Vesztegzár - veletek vagyunk (2020. április 16., csütörtök 20:00)
103:28
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Sugár Ágnes, Bódy Gergő, Para-Kovács Imre

A döntéshozók egyáltalán nem siették el, hogy az illetékesekkel közöljék, az idei érettségi vizsga pontosan hogyan is fog lezajlani. A pedagógusok körében emiatt teljes lett a bizonytalanság – erről beszélt Pócsné Berkesi Zsuzsanna, a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnázium franciatanára Vesztegzár – veletek vagyunk című műsorunkban április 16-án.

Kollégáival egyetértenek abban, hogy rengeteg helyzet adódik majd, amikor egyszerűen képtelenség lesz betartani a járványveszély idején szükséges, személyek közti távolságot. Ilyen szituáció lesz például az utazás, ha tömegközlekedéssel történik, a bejáratnál való sorbaállás, a dolgozatok kiosztása, beszedése.

Érettségi Budapesten
 
Archív/Diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán az egyik fővárosi gimnáziumban 2019. május 8-án. MTI/Koszticsák Szilárd
 

Az is aggályos, és rengeteg etika kérdést felvet, hogy a digitális oktatásra való hirtelen átállás miatt – ami egyáltalán nem zökkenőmentes – sok szegényebb, eszközhiánnyal küzdő tanuló a felkészülés során komoly hátrányt szenvedett. Ráadásul a diákok az elmúlt időszakban zavaros információkat kaptak az érettségi megtartásával kapcsolatban, ezért a felkészülés menete, a tételek kidolgozása is komoly akadályokba ütközött.

Pócsné Berkesi Zsuzsanna azt is megjegyezte, hogy a rendelet az emelt szintű és az előrehozott érettségiket ezúttal eltörölte, ami szerinte kimondottan aggályos a továbbtanulni akaró diákok számára, miközben más típusú érettségire van lehetőség. (A kormányrendelet szerint a május-júniusi időszakban csak írásbeli vizsgák lesznek, a szóbeli érettségiket nem tartják meg.)

A Móricz Zsigmond Gimnázium tanárnője úgy véli, a mostani helyzetet a kamikazemegoldások jellemzik.

Koronavírus - Mától indul a digitális oktatási munkarendre
 
Fotó: MTI/Vajda János
 
 

Az egészségükről van szó

Ujlaki Tibor, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanára arról beszélt, nem tudja értelmezni Gulyás Gergely miniszter kijelentését, aki először azt állította a járvány lefutásával kapcsolatban, hogy nem hetekről, hanem hónapokról van szó, aztán mégsem vették figyelembe a szakmában dolgozók, a pedagógusok javaslatait. Szerinte egy ilyen veszélyhelyzetben ugyan nem születhet tökéletes döntés, mégis azt gondolja, hogy az egészség megóvása, az élet védelme lenne a legfontosabb.

Ha a döntéshozók logikusan gondolkodnának, meg kellene nézniük, hogyha a diákok ebben a helyzetben leérettségiznek, annak mi a társadalmi haszna, illetve hátránya. Ráadásul a pedagógusok többsége 50-60 év feletti, vagyis életkoruknál fogva abba a csoportba tartoznak, amelynek tagjaira az átlagnál nagyobb veszélyt jelent a koronavírus – tette hozzá.

Félnek és nem étik

Gábor Mónika szülő elmondta, hogy szülőtársaival együtt az érettségik megtartásáról hozott kormánydöntést nagy megdöbbenéssel fogadták. Féltik a gyermekeiket, családjukat, ennek ellenére próbálják egymásban tartani a lelket. Ő és ismerősei mostanában a fertőzéstől tartva nem szívesen lépnek utcára, és még egy bevásárlást is végigrettegnek. Ezért nem érti, hogy ebben a helyzetben egy 3-4 órás vizsga hogyan is működhetne, az pedig beláthatatlan, hogy mennyire fognak szorongani a tanulók emiatt.

Emellett a diákoknak a vizsga alatt is vannak szükségleteik, órákig nem szomjazhatnak és a mosdót is használniuk kell. Ezek a momentumok a többi elkerülhetetlen érintkezés mellett nagyon nagy fertőzésforrásnak teszi ki őket. Szerinte a résztvevők részéről az is jogos kérdés, hogy mi történik akkor, ha valaki egészségesnek tűnve bemegy a vizsgára, de később kiderül róla, hogy pozitív a tesztje. Vajon akkor mi lesz a további érettségikkel, esetleg mindenki karanténba kerül-e majd? Ráadásul a résztvevő diákok tudtukon kívül könnyen továbbfertőzhetik családtagjaikat is.

Emellett ő is úgy látja, hogy a zavaros helyzet miatt az érettségi vizsgára nem lehetett megfelelően felkészülni.

érettségi
 

Reménykedtek a halasztásban

Nagy Dorottya diáktársaival együtt a döntés bejelentéséig reménykedett a halasztásban. Most ő is, környezete is pánikban él az érettségi megtartása miatt, mint mondta, a tanulók nem tudják elképzelni, ebből mi lesz.

Náluk például nem voltak online órák, az oktatás menete az volt, hogy a tanárok elküldték az anyagot, és aki igényelte, annak külön segítettek.

Dorottya azt is elmondta, külföldön szeretett volna továbbtanulni, de egyelőre ez a terve meghiúsulni látszik, a vírushelyzet miatt nem tudta megszerezni az ehhez szükséges nyelvvizsgáját.

Nincsenek felkészülve

Lehovicz Roland diák szintén tart a mostani helyzettől, és félti a hozzátartozóit. Elmondta még, osztálya számára nehéz volt a digitális átállás, hiszen az online oktatáshoz senki sem volt hozzászokva. Az első hetekben rengeteg zökkenő adódott. Diáktársaihoz hasonlóan ezért úgy érzi, hogy az érettségire nem sikerült megfelelően felkészülnie. Fájlalja, hogy nem történt halasztás, és amiatt is nagyon szomorú, hogy nem ballaghat el normálisan, hagyományosan.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Vesztegzár – veletek vagyunk!/Érettségi koronavírus idején
2020. április 16., csütörtök 20.00
riporter: Sugár Ágnes