„Klubrádió
A lényeg

Ennek így véget kell vetni! – Feldarabolná a Facebookot az alapítója

10/05/2019 12:51

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Véget kell vetni a Facebook monopóliumának, az amerikai államnak végre szabályoznia kellene a több mint kétmilliárd ember által használt közösségi oldalt – erről írt véleménycikket az ismeretségi hálózat egykori alapítója, Chris Hughes a New York Timesban.

2019. május 10. facebook_chris-hughes_20190510
01:30
00:00
Igen nagy meglepetést okozott a New York Times online felületén írt véleménycikkével az egykori Facebook-alapító, Chris Hughes, aki 2007-ben szakított a céggel. Szerinte mamut hírbirodalom és manipulációra lehetőséget adó médium felett uralkodik egykori társa, Mark Zuckerberg, ezért a céget ebben a formában fel kell számolni, és a gyógyszerellenőrzési- vagy egyéb szabályozó hatósághoz hasonlóan a Facebookot is szabályozni kell. Gyakorlatilag kimondta: azt kormányzati ellenőrzés alá kell vonni. A cikk nyomtatott változata vasárnap jelenik majd meg.

Az amerikai közszolgálati rádiónak is nyilatkozott Chris Hughes. Azt hangsúlyozta: azon túl, hogy a Facebook hatalmas profitot termel és hirdetési piacot tart fenn, Mark Zuckerberg nem tartozik elszámolással sem a részvényesek, sem a felhasználók, sem a kormány felé. 

„Én ezt egyszerűen Amerika-ellenesnek tartom, mert a Facebook befagyasztotta a versenyt és a befektetéseket is. Ezért úgy gondolom, hogy a kormánynak be kell avatkoznia és szabályoznia szükséges a Facebookot. Ennek a monopóliumnak véget kell vetni" – nyilatkozta az NPR-nak Chris Hughes.

Csernyánszky Judit összeállítását a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg.