„Klubrádió
In memoriam Tamás Gáspár Miklós

Emlékműsor: Mit képviselt TGM, amiben úgy érezzük, az utolsó volt?

20/01/2023 10:48

| Szerző: Klubrádió

Péntek este 7 órától Radnóti Sándor esztétával, és Szilágyi-Gál Mihály filozófussal beszélünk TGM-ről, a hiányáról a Világ urai adásidejében. Mi az a minőség, amit a leginkább hiányolunk majd, vagy mindenkinek más? A műsorvezető: Szénási Sándor.  

Tamás Gáspár Miklós filozófus, közíró távozásáról sokan írják le azt a félmondatot, hogy elment az egyik utolsó képviselője valaminek, de hogy minek, abban nem tudnak megegyezni. A korai liberalizmusnak? A marxi filozófiának? Minden rendszer kíméletlen kritikájának? A művelt, önazonos, független értelmiségnek? Vagy egyszerre volt mindez? Mi az a minőség, aminek úgy érezzük, a halálával talán vége van: a műveltség, a tudás, egyfajta attitűd, a szabadságharc?

Radnóti Sándor esztétával, és Szilágyi-Gál Mihály filozófussal beszélünk TGM-ről, az is szóba kerül hogyan viszonyult  szülővárosához, Kolozsvárhoz.

 
 Tamás Gáspár Miklós (TGM) (Kolozsvár, 1948. november 28. – 2023. január 15.[1]) erdélyi magyar filozófus, politikus, közíró
 
 Fotó: Klubrádió
 

Tamás Gáspár Miklósról a héten több műsorban is megemlékeztünk: a Dobszerdában a filozófus, közíró két évvel ezelőtti interjúját ismételtük meg. A Reggeli gyorsban róla kérdeztük Kőszeg Ferencet, az SZDSZ egyik alapítóját és Vásárhelyi Mária szociológust is. A rádió YouTube-csatornáján pedig megnézhetnek egy válogatást TGM néhány nekünk adott interjújából.

2023. január 16. Reggeli gyors - részlet Kőszeg Ferenc 2023.01.16.
08:14
00:00

Címlapi fotó: Aulich utca 8., Spartacus Sörbár. Előtérben Tamás Gáspár Miklós. A felvétel 1990. január 23-án készült. Forrása: Fortepan / Urbán Tamás

Rendkívüli adás: In memoriam Tamás Gáspár Miklós
2023. január 20. péntek 19:00
Szerkesző: Józsa Márta
Műsorvezető: Szénási Sándor