„Klubrádió
Hetes Stúdió

Elszabadult média? - Lampé Ágnes jegyzete

26/10/2019 14:51

| Szerző: Lampé Ágnes/ Klubrádió

Egyáltalán nem biztos, hogy könnyű lesz megteremteni az alternatív médiavilágot.

2019. október 26. Hetes stúdió - részlet 19.10.26. Jegyzet/Lampé Ágnes
03:25
00:00

Az önkormányzati választás után a sajtóban furcsa változások történtek. Egyelőre semmi rendszerszintű, sőt, inkább színes a paletta. Az egyik jelképes fordulat a bajai önkormányzati újságnál zajlott, miután a városban ellenzéki győzelem született. A korábban kormánypárti Bácskai Napló eltorzította az ellenzéki jelöltek kampányportréit: egyeseket bandzsára, másokat tarajos hajúra, krumpliorrúra vagy épp görbére, színes bőrűre photoshoppoltak. Majd a választások után a főszerkesztő azzal jött, hogy éljen a sajtószabadság és ideje objektíven újságot írni.

Úgy tudni, a Szombati Helyi Hírlap című szombathelyi lap megszűnik, még márciusban indult Szombathelyi Hírlap néven, de a cikkek hangvétele és stílusa úgy kiakasztotta a városi közgyűlést, hogy visszavették a névhasználati jogot. A lap egy szombathelyi polgárra nézve jogsértést követett el, amikor címlapon jelentették meg az arcképét "Bolsevik Tempó" címmel.

Aztán sajtóháború alakul Jászberényben. Az ellenzéki győztes Budai Lóránt a fideszes Szabó Tamáshoz képest 14 szavazattal nyert, az eredményt a Területi Választási Bizottság választási csalásra hivatkozva megsemmisítette, így novemberben új választás lesz, hacsak Budaiék fellebbezésének helyt nem ad a bíróság. Közben Budai a korábbi fideszes polgármesterhez közel álló helyi lapban, a Jászkürt Újságban adott interjút, majd letiltotta, de a lap mégis lehozza. Ilyet korábban épp fordított helyzetben lehetett néhányszor látni. A fideszes sajtó akkor porig alázta azt az ellenzéki orgánumot, amelyik megjelentetett egy letiltott interjút, alanya mélységes felháborodott és személyiségi jogokról beszélt. Most fordult a kocka. A módszerek hasonlóak, csak a szerepek változtak?

Karácsony Gergely pedig beválthatja az ígéretét, hisz jogilag nincs akadálya, hogy kitiltsa a BKV-megállókból a Lokált. A 2016-ban kötött szerződés értelmében ugyanis 180 napos felmondással meg lehet szüntetni a szerződést. Kérdés, jó-e ötlet-e a betiltás? Ez is a sajtószabadság?

És nem utolsó sorban, a Momentum városi és kerületi lapokból álló alternatív média építését tervezi, hogy a hírek mindenkihez eljussanak – ezt jelentette be Fekete-Győr András október 23-án. Hogy ezt konkrétan hogy képzeli, egyelőre nem világos.

Közben persze a politika szintjén megy minden tovább a megszokott menetrendben. Csak pár apró kis színes. Minap jelent meg a kormánysajtóban, hogy Lamperth Mónika, a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok belügyminisztere lesz Budapest főjegyzője, amire Karácsony Gergely már fel is kérte. A tálalás, a stílus, a szöveg és a hangnem is fideszes-szerű volt: a Origó például "Gyurcsány bukott emberei élén átveszi a Városháza irányítását” címmel tálalta a hírt. Hiába cáfoltak az érintettek, nem számított, tényként kezelték a légből kapott hírt.

A szekszárdi MSZP Facebook-oldalán egy mém jelent meg: „Orbán és az amerikai nagykövet a repülőn bugyi bulit tartottak! "Ezt még Borkai is megirigyelné” címmel, ahol a két szereplő alsógatyában, pohos hassal látszik. A képhez fűzött szöveg szerint: "Orbán és az amerikai nagykövet a hosszú naptól kimerülten alsóneműre vetkőzött és trécselt a kanapékon”.

A hivatkozott szöveg egy 444-es cikkből való, amelyben amúgy szó nincs ilyesmiről. Az anyag egy New York Times-cikk ismertetése, ami David Cornsteinről, az Egyesült Államok budapesti nagykövetéről szól, aki arról mesélt, milyen jó a kapcsolata Orbánnal. Amikor hazafelé repültek a Trump-Orbán-találkozóról Orbán különgépén, a két fáradt férfi „alsóneműre vetkőzött, szunyókált és trécselt a kanapékon”. Kurtyán Ferenc, a szekszárdi szervezet elnöke később leszedte a mémet, elnézést kért és azt írta: görbe tükröt akart állítani a miniszterelnöknek.

Itt tartunk most. Az eddigiek alapján így aztán egyáltalán nem biztos, hogy könnyű lesz megteremteni ezt az alternatív médiavilágot. És nem feltétlenül a momentumi értelemben. Először egy kis önvizsgálat, szerénység, visszafogottság kéne, sértődések és a másik anyázása anélkül. És ez nem biztos, hogy menni fog.

A jegyzetet a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Hetes Stúdió
2019.10.26. 15:00
Szerző: Lampé Ágnes