„Klubrádió
Utcafront

Egy bontás és egy újraépítés története

9/11/2020 18:49

| Szerző: Klubrádió/Árva Brigitta

Ezúttal München, Buda és Pest építészeti érdekességeiről volt szó Rózsa Péter építészeti műsorában: egy stadionról, egy zsinagógáról, egy most elbontandó és egy 21 éve felépített üzletközpontról, valamint egy nyomdáról.

2020. november 07. Utcafront (2020. november 07., szombat 17:00)
48:54
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta
Otto Frei stuttgarti műhelyében járt anno Sylvester Ádám. Most felelevenítette ennek a zseniális építésznek az életművét. Önök is ismernek egyet közülük biztosan: az 1972-es müncheni olimpia csúcsos, sátorszerűen fedett stadionját. Otto Frei ugyanis az ilyen különleges héjszerkezeteknek volt a mestere.

A müncheni Olimpiai Stadion
 
A müncheni Olimpiai Stadion
 

Egy bontás és egy újraépítés története is szerepelt a műsorban. A bontásról Kelecsényi Kristóf beszél majd, ugyanis a Váci utca egyik, 1985-ben épült jellegzetességét, a Fontana Üzletházat éri utol a vég. Szóval, amolyan épületsirató következett. Egyébként volt még szó egy másik üzletházról, vagyis bevásárlóközpontról, Torma Tamás a 20 éve felépült Westendről beszél.

A Finta Stúdió Westend tervrajza
 
A Finta Stúdió Westend tervrajza
 

Az újraépítés története viszont világszenzáció is lehet: kihantolják a budavári gótikus zsinagógát, amit még a hatvanas évek közepén fedezett fel Zolnay László régész, de az akkori hatóságok nem engedélyezték a teljes feltárást, végül egy betonszarkofágot húztak fölé és visszatemették. 56 éve szunnyad a remény, hogy Európa legnagyobb, középkori zsidó templomát akár teljesen visszaépítve látogathassa majd a közönség.

A budavári gótikus zsinagóga rajta
 
A budavári gótikus zsinagóga rajza
 

Egy másik, már megvalósult rekonstrukcióról számolt be Kozár Alexandra: az Athenaeum nyomda, eredeti nevén Athenaeum Irodalmi és Nyomdai Részvénytársaság Rákóczi úti palotája pompázik eredeti fényében, Róth Miksa tervezte üvegalkotásokkal, a tetején pedig a II. világháborúban megsemmisült Pallasz Athéné újraalkotott szobrával.

Athenaeum nyomda
 
Athenaeum nyomda
 
Utcafront
2020. november 7. szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta

 

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás