„Klubrádió
Reggeli gyors

Despotának minősítik Orbánt amerikai szenátorok

28/01/2019 10:37

| Szerző: Csenyánszky Judit/Klubrádió

Amerikai szenátorok elítélik Orbán kormányzását, benne vagyunk a futballbotrányban is, német liberálisoktól kaphatott volna támogatást a magyar miniszterelnök. Témák a külföldi sajtóból.

2019. január 28. Reggeli Gyors - részlet 19.01.28. Lapszemle
05:36
00:00

Orbán Viktor kormányzását elítélő határozati javaslatot nyújtott be három demokrata szenátor: Dianne Feinstein Kaliforniából, Dick Durbin Illinois-ból és Chris Murphy Connecticutból. Az ez alkalomból kiadott közleményükből a következőket tudhatjuk meg: felszólítják a szenátust, hogy utasítsa vissza a demokráciát leépítő intézkedéseket – s ezt nem kevesebb, mint 24 pontban taglalja a közlemény, kezdve a 8 évre visszanyúló alkotmánymódosítással és befejezve a legfrissebb fejleményekkel, például a több száz médium egy alapítványba történt ingyen apportálásával. Másrészt felszólítják Donald Trumpot is, hogy határozottan lépjen fel mindezek ellen.

Orbán egy despota

A közleményben Orbánt despotának minősítik, másrészt a közös történelmi szálakat is felfejti, mint például a Kossuth-örökséget, hisz a kongresszusban ott áll a mellszobra, vagy azt, hogy magyar emigránsokat fogadott be az ország, akik hozzájárultak nemzetük naggyá tételéhez, illetve hogy Washington kezdettől fogva támogatta hazánk NATO tagságát. Érdekességként hozzátenném, hogy az UrduPoint pakisztáni portál részletekbe menően taglalta a szenátorok kezdeményezését.

Football Leaks – Ebben is van magyar szál

Az amerikai közszolgálati rádió, az NPR a Football Leaks témáját járja körbe, bemutatva azt a Rui Pintót, akit pár napja nálunk tartóztattak le a magyar hatóságok portugál kérésre. A Football Leaks a Wikileaks mintájára focistákról, illetve a sportágról rántja le a leplet, feltárta például azt, hogy Ronaldó adócsalás miatt 21 millió dollárt bukott, ráadásul szexuális zaklatási ügye is napirendre került. A portugál hatóságok szerint az a legnagyobb baj Rui Pintóval, hogy a megszerzett információk birtokában zsarolta az érintetteket. Ezt cáfolta a New York Times újságírója, aki szerint véresen komolyak ezek a leleplezések, a zsarolások csak felmerültek, de konkrét bizonyítékok nincsenek. Az NPR a címben kiemeli, hogy jelenleg Magyarországon múlik Rui Pinto sorsa, az, hogy kiadja-e a Football Leaks létrehozóját.

Rui Pintot egyébként Edward Snowden ügyvédje védi, aki a Der Spiegelnek arról is nyilatkozott, jobban látná, ha nem adnák ki Portugáliának kliensét, mert ott akár a maffia kezei közé is kerülhetne.

Orbán-párti liberálisok?

A német liberálisok, az FDP hétvégi kongresszusán európai parlamenti képviselőket jelöltek, és vitatéma volt: hogy elnöküket Orbán-pártisággal vádolták meg – írja az ARD bajor kiadványa, a BR24. Sőt a jelenlegi uniós képviselőjük, Nadja Hirsch azt is állította, hogy a pártelnök rá akarta szedni őt az Orbán-rezsim melletti kiállásra. Nicola Beer ezt tagadta: nem támogatom Orbán rendszerét és illiberális demokráciáját sem. Aggasztanak az ottani fejlemények és szívesen ellátogatnék Magyarországra, ahogy Olaszországba is, s Salvini nem jelentene akadályt.

Még egy kis migránsozás Szijjártótól

A La Stampának adott interjút Szijjártó Péter, aki védelmébe vette az olasz belügyminisztert, Matteo Salvinit és azt mondta, hogy migráció kérdésében teljesen azonos nézetet vallanak, úttörőként taposnak egy új utat, amelyen Salvini a tengeren, Magyarország pedig a balkáni útvonalon akadályozta meg a bevándorlást. Tiszteli az olasz kormány nacionalista nemzetféltését és hasonlóképp vélekedik Trumpról is, aki bátran felvállalja az America First szlogent. Bízik a magyar külügyminiszter abban, hogy a migrációellenes erők győznek majd a májusi uniós választásokon, mert csak velük lehet bebiztosítani az erősebb Európa jövőjét.

Egy ideig nem nyílik meg a Sorsok Háza

2020 előtt aligha nyitják meg a Sorsok Házát – nyilatkozta Köves Slomó, az EMIH vezetője az AFP francia hírügynökségnek, amit a Kuwait Timestól kezdve, dél afrikai lapon keresztül az i24News portálig számos helyen lehoztak a Holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából. A múzeum hányatott sorsát bemutató tudósításban az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője elmondta, hogy a múzeum feltett célja kisiskolások tárlatvezetése lesz, hisz az is előfordul, hogy zsidó gyerekek is alig hallottak a holokausztról. Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét is idézi a cikk, aki szerint Schmidt Mária szakértelme e téren megkérdőjelezhető. Orbánt dicséri az írás, mert a holokauszt oktatását szorgalmazta és számos zsinagóga felújítását az utóbbi években. Ungváry Krisztián azonban úgy véli, Orbán kettős játékot űz – utalva a náci megszállás emlékművére, vagy éppen a Soros-ellenes kampányra. A Sorsok Háza helyett a kormánynak szerinte a forrásszűkében lévő, már működő holokauszt múzeummal kellene inkább foglalkoznia.

 Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Pixabay.