„Támogassa
Reggeli gyors

De mi az, amit a kormány iskolai LMBTQI-propagandának hív?

23/07/2021 14:12

| Szerző: Klubrádió/szg

Bár úgy próbálják beállítani, valójában egyáltalán nem az LMBTQI-jogok „népszerűsítéséről” és propagandáról van szó, hanem arról, hogy a fiatalok felismerjék, mi a szexuális erőszak, milyen jogaik vannak, és ne a szülőké legyen az egyedüli felelősség. Egyik programjuk szexuális felvilágosítással és erőszakmegelőzéssel foglalkozik, a másik pedig egyenlő pártkapcsolatok kialakításáról és kapcsolati erőszak megelőzéséről szól – mondta Kajos Rebeka, a Patent és a NANE Egyesület prevenciós aktivistája.

2021. július 23. Reggeli gyors - részlet 21.07.23. Kajos Rebeka
11:00
00:00

Kajos Rebeka, a Patent és a NANE Egyesület prevenciós aktivistája elmondta: támogatnák, ha az úgynevezett pedofilellenes törvény ténylegesen korlátozná a kiskorúak elleni szexuális visszaéléseket és az erőszaknak megágyazó médiatartalmak, de ezek nem a homoszexuális kapcsolatokat bemutató műsorok, vagy ilyen témáról szóló foglalkozások, hanem az internetes pornográf tartalmak és bizonyos köztéri, internetes reklámok. Ha tehát ezeket lehetne korlátozni, azt támogatnák. Ilyenek a szexuális felvilágosítást célzó programjaik is, amelyeket valószínűleg teljesen ellehetetlenít a törvény, nem jut el az iskolákba. Egyik programjuk szexuális felvilágosítással és erőszakmegelőzéssel foglalkozik, a másik pedig egyenlő pártkapcsolatok kialakításáról és kapcsolati erőszak megelőzéséről szól. 

Az RTL Klub híradójában megkérdezték Rácz Zsófia fiatalokkal foglalkozó helyettes államtitkárt, hogy tud-e olyan iskolát vagy óvodát, ahol a homoszexualitást szándékosan „népszerűsítik”. Azt mondta, ő nem tud ilyenről, de ez nem jelenti azt, hogy nincs is ilyen. Kajos Rebeka szerint bár úgy próbálják beállítani, valójában egyáltalán nem az LMBTQI-jogok „népszerűsítéséről” van szó, hanem arról, hogy a fiatalok felismerjék, mi a szexuális erőszak, milyen jogaik vannak, és ne a szülőké legyen az egyedüli felelősség. Ugyanis sokan a szülők korosztályából se kaptak megfelelő szexuális felvilágosítást és nehéz nyíltan beszélniük erről a gyerekekkel. Egyébként online elérhetők a programjaik, nem kezelik titokként, bárki átnézheti, hogy milyen programokkal fordulnak a tinédzserek felé.

Elmondta: a kormány eddigi állásfoglalása alapján valamilyen procedúrán kell átesni, hogy egyáltalán beengedjék őket iskolákba, és ezt meg fogják nehezíteni, annak ellenére, hogy abszolút nem propaganda, amit mondanak. Attól is félnek, hogy hívni ezután nem fogják őket, de remélik, nem így lesz. Ugyanis eddig ez úgy működött, hogy valamilyen nehézséggel keresték fel őket, egy osztályban, évfolyamon volt szexuális erőszakkal, zaklatással kapcsolatos probléma, és a pedagógusok arra jutottak, hogy jó lenne, ha ők is segítenének. Volt olyan is, hogy prevenciós céllal tartották a foglalkozásokat, általában nagy sikerrel – mondta az aktivista. Gondolkodnak alternatív megoldásokon, tanárképzésen vagy szülőknek tartott foglalkozásokon – tette hozzá.

A törvényhez fűzött javaslatukban helyet kap azoknak a férfiaknak a szerepe is, akik kiskorú lányokat futtatnak. Kajos Rebeka hangsúlyozta: sok minden hiányzik a törvényből, amire valóban szükség lenne, hogy visszaszorítsák a szexuális visszaéléseket és az információk eljussanak a megfelelő helyekre. Minél kevesebb infó jut el a gyerekekhez, annál tanácstalanabbak lesznek, hogy egyáltalán hova fordulhatnak. A törvény nem könnyíti, sőt, inkább megnehezíti helyzetüket, a tartalmak korlátozásának szinte kizárólag negatív hatása lehet a tinédzserekre.

Elég nehezen lehetne gyermekvédelminek nevezni a pedofilellenes törvényt, inkább politikai propaganda – jelentette ki. A törvény előkészítésekor nem kérdezték meg őket szakértőket. A népszavazás sem azt a célt szolgálja, amit a szülők (vagy egyáltalán a szavazópolgárok) felé próbál közvetíteni – közölte.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021. július 23., péntek 08:15
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert