„Támogassa
Reggeli gyors

"Csak a NER-közeliek gyarapodnak 2010 óta"

24/12/2021 13:51

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Gazdaságilag sikeresebbnek tartja a Bokros Lajos pénzügyminiszter és Surányi György jegybankelnök nevéhez köthető 1996-os pénzügyi stabilizációt követő tíz évet Farkas Zoltán. A HVG újságírója ezzel ellentmond Matolcsy György állításának, aki szerint az utóbbi tíz év volt a legjobb gazdasági időszak Trianon óta.

2021. december 24. Reggeli gyors - részlet 20.12.24. Farkas Zoltán
12:43
00:00

Az elmúlt tíz év fő kormányzati sikere a klientúra gazdagítása, az ellenfélnek tekintett vállalkozói, gondolkodói kör kiszorítása. A GDP-növekedés nem ad okot különösebb büszkélkedésre, voltak ennél jobb periódusok a nem is távoli múltban. A Fidesz gazdaságpolitikáját elemző cikk jelent meg a hvg360 oldalán.

A szerző, Farkas Zoltán elemzésében számadatokkal vetette össze a jegybankelnök, Matolcsy György állításait. Az újságíró a Klubrádiónak azt mondta, ezek alapján sikeresebb időszak volt gazdasági szemszögből a Bokros Lajos pénzügyminiszter és Surányi György jegybankelnök nevéhez köthető pénzügyi stabilizációt követő tíz év, 1996 és 2005 között.

Az államadósság 10 éve változatlan, a forint egyre gyengébb. A kormány mindössze az egymillió új munkahely megteremtésére tett ígéretét tudta betartani.

Ehhez társul a részben a koronavírusjárványnak is köszönhető, kiugó 7,2 százalékos infláció, amelynél nagyobb pénzromlással csak két tagállam küzd az Európai Unión belül. Farkas szerint, ha ezen a szinten sikerülne megtartani, akkor is nagyon rossz hatásról van szó.

Sokkal fontosabb, hogy a NER-közeli érdekeltségek a válságok, az Európa-szerte elszabaduló (itthon mesterségesen szinten tartott, máshol drágulást okozó) energiaárak ellenére is képesek gazdagodni. Erre utal azon intézkedések sora, amely célja, hogy a külföldi cégek kivonuljanak Magyarországról, és az itthon létesített üzleteiket kormányközeli személyek kaparinthassák meg.

A transzparens működés működés eltűnt. A kormányzati döntések átláthatósága megszűnt, a költségvetés áttekinthetetlen, a jogbiztonság hiánya általánossá vált – már a választások tisztasága is veszélybe került –, a kormányzati propaganda elsöprő erőfölényben van a tényalapú kommunikációval szemben. Ebből a szempontból az elmúlt évtized vitathatatlan hasonlóságot mutat azokkal az időszakokkal, amikor központi utasításokkal erőltették a növekedést, és hasított a gazdaság.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Farkas Zoltánnal
2021.12.24., péntek 8:20
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert