„Támogassa
Reggeli gyors

Chaplin "Diktátorával" is azonosítják Orbánt

4/01/2024 09:30

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Ahogy Orbán az EU rettenetes fenegyereke, úgy Erdogan a NATO-é – állapítja meg az amerikai National Interest kéthavi lap legfrissebb elemzése. Robert Ellis a világklasszis Charlie Chaplin filmjével, a Diktátorral hozza párhuzamba Hynkel és Napaloni találkozását Orbán is Erdogan budapesti tárgyalásaival. Csernyánszky Judit lapszemléje.

2024. január 04. reggeli gyors - részlet 24.01.04. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:18
00:00

Az Egyesült királyságban élő, magyar származású Lily Ebertet, mint Holokauszt túlélőt, maga III. Károly köszöntötte 100. születésnapja alkalmából. A király először akkor figyelt fel rá, amikor három évvel ezelőtt Lily Ebert a nyilvánosságot is felhasználva kutatott annak az amerikai katonának a családja után, akinek a haláltáborból való menekülését köszönhette. A levélben küldött jókívánságai mellett a király külön kitért arra, hogy az a szenvedés, amin végig kellett mennie, semmihez sem hasonlítható, és szavakkal leírhatatlan. Levelével együtt virágcsokrot is küldött a 100 éves Lily Ebertnek, akit először annak idején Auschwitzba szállítottak, majd később onnan Buchenwald egyik altáborába, Altenburgba. Egy éve a Windsori Kastélyban tüntették ki a Brit Birodalom rendjének BME fokozatával, amit a Beatles is megkapott egykoron, s így Lily Ebert is tagja lett a lovagrendnek. A BBC-n olvasott tudósításból megtudjuk, hogy a volt kormányfő, Boris Johnson és London főrabbija is köszöntötte őt.

Megoszlanak a vélemények a magyar gazdaságról

A Brüsszelben megjelenő és a magyar adófizetők által finanszírozott szélsőjobbos magyar sajtótermék, a European Conservative  nem szokott a világtükör tárgya lenni, de ezúttal olyan égbekiáltó fake news-szal rukkolt elő, hogy két szó erejéig idézném. „A brüsszeli bürokraták magyarfóbiáját és a kormányt ért szidalmakat cáfolja a magyar gazdaság rendíthetetlen ereje és stabilitása” – jelenik meg ez éppen akkor, amikor még mindig triplája az európainak a magyar infláció és egekbe szökött a költségvetés hiánya. S ilyen kifejezésekkel operál a cikk: „hazánk a demokrácia legbiztosabb bástyája, a magyar gazdaság a fékezhetetlen sikerek sorozata”, vagy „Magyarországot a gazdasága, mint a nagyteljesítményű erőmű, hajtja”.

A Bloomberg legfrissebb, most megjelent elemzése mindezeknek épp az ellenkezőjét állítja, tekintve például az államadósságot és a lejáró papírok kamatfizetéseinek bonyodalmait.

Elsőként kötötték meg velünk, elsőként mondták fel

A Bloomberg Tax, Adókiadványában foglalkoznak azzal, hogy a még a 70-es évek végén kötött amerikai-magyar, a kettős adóztatást kizáró, a tavaly júliusban az amerikaiak által felmondott egyezmény most január 1-től már nem él. Annak idején az amerikai kormány rossz néven vehette, hogy Orbánék megvétózták a globális minimumadót, s erre válaszul született meg a volt szocialista országok közül elsőként hazánkkal megkötött adóegyezmény felmondása.

Orbán és Erdogan, mint Hynkel és Napoloni

Ahogy Orbán az EU rettenetes fenegyereke, úgy Erdogan a NATO-é – állapítja meg az amerikai National Interest kéthavi lap legfrissebb elemzése. Robert Ellis a világklasszis Charlie Chaplin filmjével, a Diktátorral hozza párhuzamba Hynkel és Napaloni találkozását Orbán is Erdogan budapesti tárgyalásaival. Orbán épp úgy Moszkva küldetését teljesíti, amikor az EU-ban blokkolja Ukrajna uniós csatlakozását, mint ahogy Erdogan is, amikor orosz kérésre blokkolja Svédország NATO-tagságát. Utóbbi hátterében – jegyzi meg az Európai és Amerikai Tanulmányok Kutatóintézetének elemzője – az áll, hogy az amerikai kongresszus még mindig nem hagyta jóvá Törökországnak az F-16-osok eladását. Erdogan úgy fogalmazott a helyzetértékelésekor: ha az Egyesült Államoknak van egy ilyen törvényhozása, akkor nekünk is van egy ehhez hasonló parlamentünk. Erdogan pedig az EU-t is zsarolja ezzel, jó ideje ácsingózik az uniós tagság elnyeréséért. Az EB által novemberben összegzett kifogásokat, illetve azt, hogy Törökország nem teljesíti a szükséges feltételeket – a török külügyminiszter alaptalan állítások gyűjteményének és dezinformációs kampánynak nevezte. Nem mellesleg Erdogan igencsak számít Magyarország júliusban kezdődő soros uniós elnökségére, amelyből számításai szerint haszna is lehet. Ahogy fogalmaz az írás, az Orbán-kormány majd Erdogan malmára hajtja a vizet. S talán nem véletlenül merült fel amerikai elemzők körében, hogy Törökországot egyszerűbb lenne kizárni a NATO-ból.

Kanyargós úton, de mégis segíti fegyverekkel Magyarország Ukrajnát

Hiába halljuk az új szlovák kormányfőtől, Robert Ficótól és Orbán Viktortól, hogy nem segítik Ukrajnát katonailag, hamis ez a retorika – hívja fel a figyelmet az Euromaidanpress. Ugyanis Magyarországon a 2017-ben kezdődött fegyver- és lőszergyártás mára igencsak felgyorsult, akárcsak Szlovákiában, és ha közvetlenül nem is, némi kanyargós úton ezek fegyverek és muníciók mégiscsak Ukrajnát fogják segíteni. Elég, ha csak utalunk a magyarországi Lynx gyalogsági harcjárművekre vagy a 155 mm-es tüzérségi lövedékekre. A német Rheinmetallal közös vállalkozások termékei így vagy úgy, de a szükséges helyre fognak kerülni.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.01.04., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit