„Klubrádió
Café Péntek

Budapest felszabadult

14/02/2020 13:53

| Szerző: Klubrádió

A kultúra kávézójában ismét izgalmas programokat ajánlottunk: a művelődési házak hétvégi rendezvényeit országszerte, egy különleges filmet, egy filmes interjúkötetet, illetve a főváros felszabadulását bemutató kiállítást - ami a metróban tekinthető meg.

2020. február 14. Café Péntek (2020. február 14., péntek 20:00)
47:44
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia

Mindennap értéket adunk - ez a mottója a Kultúrházak éjjel-nappal című 3 napos, hétvégi országos rendezvénysorozatnak, ahol változatos és értékes programokkal várják a közművelődési intézmények az érdeklődőket. A minden évben megrendezendő eseményt a Magyar Népművelők Egyesülete indított el 14 éve, hogy felhívják a figyelmet a közművelődés intézményeire, melyek a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetítenek és teremtenek.

Kultúrházak éjjel-nappal 2020
 

Az adásban Novák Péterrel beszélgettünk a rendezvényekről.

Novák Péter
 
Novák Péter
Fotó: Arató András / Arató András archívuma
 

 

Jessica Hausner filmje, A boldogságvirág egy roppant érdekes film, amit a Magyarhangya forgalmaz idehaza, amiben egy különleges - boldogságot okozó - virágon kísérletezik egy növénynemesítő cég. A főszereplő anya a szabályokat megszegve hazavisz egy példányt és fiának ajándékozza. A boldogság mellett azonban a növény illatának rejtélyes mellékhatásai is jelentkeznek.

A különös ötletre épülő film kapcsán dr. Orlóci Lászlót, a Füvészkert igazgatóját, a növények és virágok nagy szakértőjét szólaltattuk meg.

Így filmeztünk 2 címmel jelent meg Szekfü András filmesztéta és filmtörténész kötete fél évszázad magyar filmes interjúiból. A könyv méltó folytatása a 2018-ban megjelent első résznek - a szerzővel beszélgettünk.

Kirschner Péter
 
Kirschner Péter
 

Budapest szabad – 1945. február 13. címmel a fővárosi metróban utazó kiállítás nyílt meg, mely egészen április közepéig látható. A 2-es, 3-as és 4-es metró szerelvényein látható képeken a II. világháborús pusztítás, illetve a helyreállítás képeit nézheti az utazóközönség, szöveges magyarázatokkal.

A kiállítás egyik szerkesztőjét Kirschner Pétert, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnökét és Budapest főpolgármesterét, Karácsony Gergelyt szólaltatjuk meg a műsorban.

Café Péntek
2020. február 14. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia