„Klubrádió
Reggeli gyors

Baranyi Krisztina: A választások fő kampánytémája lehet a Fudan egyetem

20/04/2021 15:02

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Helyi népszavazásokat kezdeményez a kínai egyetem, a Fudan ügyében Baranyi Krisztina. A ferencvárosi polgármester szerint ez az ellenzők kezében az egyetlen ütőkártya a vitatott beruházás ügyében, ráadásul egy ilyen referendum könnyen és gyorsan megszervezhető. Hozzátette, hogy a kínai egyetem ügyével kapcsolatos nagy érdeklődés miatt kezdeményezésének biztos van értelme, sőt a 2022-es választások kampánytémája is lehetne.

2021. április 20. Reggeli gyors - részlet 21.04.20. Baranyi Krisztina
05:59
00:00

Facebookon tette közzé Baranyi Krisztina, hogy a fővárosi közgyűlés tagjaként és Ferencváros polgármestereként helyi népszavazásokat kezdeményez a kínai egyetem, a Fudan Ferencvárosban tervezett kampusza ügyében, amely beruházást állítása szerint a budapesti vezetők előtt is titkolták. Arra nem tért ki posztjánban, hogy miért többes számban említett népszavazásokat.

A politikus a Klubrádiónak azt mondta, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon elért ellenzékinek mondható győzelem után úgy tűnt, hogy a kormány tudomásul vette, Budapest vezetői nélkül nem hozhat Budapestet érintő döntéseket. A kínai egyetem ügyét azonban nem hozták a grémium elé, sőt állítása szerint eltitkolták előlük. Az sem tűnik valószínűnek, hogy ennek kapcsán bármilyen egyeztetést kezdeményezne velük a kormány.

A rádióban azt mondta, hogy tehetetlenek a budapesti városvezetők, hiszen a földterület egy része, ahol az egyetem épülne az állam tulajdonában van.

"Akkor vesz fel hitelt az állam, akkor létesít alapítványt, amikor akar" – mondta, hozzátéve, hogy szerinte ebben a helyzetben az egyetlen ütőkártya a vitatott beruházás ellenében a helyi népszavazás lenne. Azt is megjegyezte, hogy egy kiemelt beruházás még nem lesz érinthetetlen, kiemelt státusza csak gyorsítja a közterületi szabályozásokat, de "nem jelenti azt, hogy tulajdont vonhat el másoktól [a kerületektől]".

 
Baranyi Krisztina
 Fotó: Facebook
 

Mire jó egy ilyen kezdeményezés ilyen erős médiaellenszélben?

A Fudan egyetem ügye iránti érdeklődés alapján Baranyi úgy látja, hogy az emberek nagyon is értik, mit jelent egy 520 milliárd forintos hitel. Ahogy azt is, ha olyan beruházást hajt végre a kormány, amelyik nem is közcélt szolgál. Sőt, azt is, hogy a Kínai Kommunista Párt egyeteméről van szó. Szerinte akár 2022-es választások fő kampánytémája lehet a Fudan egyetem ügye.