„Klubrádió
Megbeszéljük...

Baranyi kitette az irodájában a Bácskai-féle gúnyrajzot

3/07/2020 18:03

| Szerző: Klubrádió

Baranyi Krisztina IX. kerületi független polgármester a csütörtöki testületi ülésen nem látta az őt támadó gúnyrajzot, amelyet elődje, a fideszes Bácskai János tett ki. Csak arra lett figyelmes, hogy a momentumos képviselők leszedik. Vissza akarták adni a kormánypárti politikusnak, aki nem kérte, helyette a hírek szerint feljelentést tesz, így Baranyi kitűzte az irodájába a rajzot. Megbeszéljük című műsorunkban elmondta, hogy hangzott el az ominózus kijelentés, amellyel támadják.

2020. július 03. Megbeszéljük / részlet, Baranyi Krisztina (20.07.03.)
12:46
00:00

Csütörtökön beszéltünk Bácskai Jánossal, a IX. kerület korábbi, fideszes polgármesterével, jelenlegi önkormányzati képviselővel. Próbáltuk hívni utódát, Baranyi Krisztinát, de tartott a testületi ülés, és nem tudtuk elérni, ezért ezt Megbeszéljük című műsorunk pénteki adásában pótoltuk.

Mátyás Ferenc helyi momentumos képviselő fotóján a rajz:

A történet onnan indult, hogy Bácskai kirakott egy, az ellenzék szerint primitív és szexista karikatúrát Baranyiról az asztala elé, azzal a szöveggel, hogy „akár a bugyimba is belenézhetnek”, majd újabb fejleménnyel gazdagodott az eltelt időben: a rajzot leszedték, és állítólag feljelentést tesz a kormánypárti politikus.

Honnan jött ez az idézett szöveg? – kérdezte műsorvezetőnk a független polgármestert. Baranyi Krisztina azt mondta: még a kampány idején történt ez a konfliktus, nagyon erősen próbáltak rajta fogást találni, de nem nagyon tudtak, politikai téren biztos nem. Ezért a normál politikai eszközökön túllépve családi nyaraláson készítettek róla lesifotókat, ezeket rakták rá szórólapokra, bedobták több tízezer háztartásba, nyilvánosságra hozták a lakcímét, emelettel, ajtóval, sőt, a Fidesz helyi frakcióvezetője a szomszédait kérdezgette róla. Tehát ez a mondat arra vonatkozott, hogy a magánéletével foglalkoztak.

Úgy fogalmazott: ami a '14 előtti tevékenységéből a közre tartozik, azt már elmondta, de a magánélet tabu, főleg ilyen előzmények után. Erre mondta, érti, hogy a bugyijába is bele akarnak nézni, de ezt ne a képviselő-testületi ülésen tegyék. Azt nem tudja, ki készítette a rajzot, és miért most tette ki az előző polgármester politikai akcióként, de nem is akarja ezt minősíteni, szerinte magát minősíti a színvonala. Ahhoz hasonlította ezt az esetet, amikor frissen megválasztott polgármesterként nem fogott vele kezet Bácskai János.

A fideszes politikus a Klubrádiónak azt mondta: azért nem fogott kezet, mert börtönnel fenyegette őket Baranyi Krisztina. Aki erre úgy reagált: amikor megnyerte a választást, de Bácskai még ügyvezetőként volt hivatalban, akkor bement, és felhívta a figyelmüket, hogy iratokat megsemmisíteni bűncselekmény, és ez ne jusson eszükbe. Azóta kiderült, hogy ebben a néhány napban a kerület volt vezetője „írt alá olyan szerződést, amit nem kellett volna”. Mindent megvizsgáltatnak, ha kell, feljelentést tesznek. Ő egyébként az elmúlt öt évben sokszor, például ingatlan- és parkolási ügyeken tett feljelentést, de ezek még a vádemelésig se jutottak el, általában azért, mert minden „le volt papírozva”. Nagyon sokat nem vár ettől, de a pandémia alatt is előbukkant pár ügy, amelyekben felvetődik a bűncselekmény gyanúja, és feljelentést készül tenni.

 
Üres irattartók Ferencvárosban (kép: Baranyi Krisztina Facebook-oldala)
 
 


A Bácskai János-féle gúnyrajz nem került szóba az ülésen, Baranyi Krisztina csak annyit látott, hogy valami lóg a képviselő asztalán, azt nem tudta, mi. A momentumosok voltak vele szemben, ők mentek oda és vették le. Reggel 9-től este 9-ig tartott a testületi ülés, utána még bejöttek hozzá, hogy megpróbálták visszaadni a rajzot, Bácskai jogos tulajdonát, nem kérte, úgyhogy Baranyi kitűzte az irodájába. Azt mondta: Bácskai János, mint a kerület volt polgármestere előtt mindig nyitva áll az irodája.

A volt polgármester azt is felrótta, hogy szerinte utóda elérhetetlen, és Ferencváros se lett tisztább, ahogy ígérte. Erre úgy reagált: bevezették a fogadónapot, ebből havonta kettő van, Bácskainak fogadóórája, volt, havi egy, de „élő embert nem látott, aki oda bejutott”, több a közmeghallgatás is, a telefonszáma nyilvános, és elérhető több internetes felületen is. Bácskai valószínűleg eddig nem próbált tőle választ kérni. Arról is beszélt, hogy Orbán Viktor adott felmentést a közbeszerzés alól, hogy be tudjanak szerezni egy nagy teljesítményű utcai takarítógépet, amelyet megígért a programjában, ez a napokban érkezik meg külföldről. Lakások komfortosításán dolgoznak november óta, mert még sok olyan van, ahol nincs mellékhelyiség, csak a gangon.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! 

Megbeszéljük
2020. július 3., péntek 16.45
Műsorvezető: Bolgár György