„Klubrádió
Esti gyors

Balázs Péter Orbán tervezett szélsőjobbos frakciójáról: Sok dudás egy csárdában

18/03/2021 23:31

| Szerző: Klubrádió/szg

A frakció után magát az Európai Néppártot is elhagyja a Fidesz, ami nem lepte meg Balázs Péter volt uniós biztost. A korábbi külügyminiszter szerint Orbán Viktor frakcióalakítási terveit nehezíti, hogy a lengyel Jog és Igazságosság és az olasz Liga nagyobb párt, mint a Fidesz, ambiciózus vezetőkkel. Sok dudás lenne egy csárdában – tette hozzá.

2021. március 18. Esti gyors / részlet, Balázs Péter (21.03.18.)
07:53
00:00

A Fidesz bejelentette, hogy kilép az Európai Néppártból, miután korábban a konzervatív pártcsalád európai parlamenti frakcióját is el kellett hagynia. Balázs Pétert a fő lépés se lepte meg, amikor Orbán Viktor írt egy levelet – miniszterelnöki levélpapíron, de pártelnöki minőségében – amelyben próbált jó képet vágni ahhoz, hogy a Néppárt „tulajdonképpen kirakta őket”, illetve Damoklész kardja ott függött a fejük fölött. Ezt most formálisan is megerősítették.

Úgy folytatta: Orbán afelé indult el, hogy összeállítson egy olyan szélsőjobb csoportot, amely az ő politikáját képviseli. Meg is nevezte potenciális szövetségeseit, a lengyel Jog és Igazságosságot (PiS) és Matteo Salvini olasz Ligáját, sőt, elkezdett „udvarolni” a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (Fratelli d’Italia) pártnak is. Ezek a szélsőjobboldal különböző frakcióiban vannak, Salviniék és a PiS nagyobb párt is, mint a Fidesz, tehát kérdés, hogy ki lenne a vezéralak. Sok dudás lenne egy csárdában – tette hozzá.

Mi lesz a jogállamisági mechanizmussal?

Balázs Péter szerint megy a körtánc, amelyben az EU mind a négy csúcsintézménye valamiképpen részt vesz, és a zenét a magyar és a lengyel kormány adja hozzá. Ez Orbán és Kaczynski játszmája az egész EU-val szemben. Először megpróbálták elérni, hogy ne is legyen szó jogállami feltételekről az uniós költségvetéssel kapcsolatban, ez nem sikerült. Aztán próbálták enyhíteni a jogállami feltételeket, és a volt külügyminiszter szerint ezt se érték el. Majd vétóval fenyegettek, és mindössze annyit sikerült elérniük decemberben, hogy ha akarnak, forduljanak az Európai Bírósághoz, és kérdezzék meg, hogy összefér-e az uniós elvekkel a jogállami feltételek támasztása.

Hangsúlyozta: ez időhúzás, semmi több, a beadvánnyal is az utolsó pillanatig vártak. Szerint a bíróság biztosan úgy ítél majd, hogy összefér. Míg a Bíróság vizsgálódik, a Bizottság vár a zöld lámpára, hogy alkalmazhassa a feltételeket, az Európai Parlament pedig türelmetlenül sürgeti őket, mert ott jelentős többsége van annak, hogy nézzenek a körmére minden egyes kormánynak – ez nem a magyarok és a lengyelek ellen irányul, csak ők akadnak fenn a szűrőn. Tehát azt akarják, hogy ne folyósítsák az uniós pénzeket, ha nem független az igazságszolgáltatás, nincs szabad média és a civil szervezetek nem tehetik a dolgukat.

Orbánék arra spekuláltak, hogy a Bíróság borzasztó alapos és borzasztó lassú. Egy ilyen ügy átfutása több mint egy év szokott lenni, azt várhatta, hogy amíg megszületik a döntés, „lemegy a Nap”, és túl lesz a jövő évi országgyűlési választáson. Van gyorsított eljárás, az EP erre próbálja rászorítani a Bíróságot is, Ursula von der Leyen bizottsági elnök pedig decemberben megígérte, hogy január 1-től ha nem is tudják szankcionálni, már feljegyzik a jogállam sérelmeit, és ha lehet, utólag visszatérnek rájuk.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Soós Lajos

Esti gyors
2021. március 18., csütörtök 18:45
Műsorvezető: Kárpáti János