„Klubrádió
Megbeszéljük...

Balázs Péter: az erős védelem nem Szijjártónak szólhat

11/10/2019 17:30

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Az a legvalószínűbb, hogy a Terrorelhárítási Központ kapott egy nagyobb összeget, a miniszter védelme csak ürügy az elköltéséhez.

2019. október 11. Megbeszéljük - részlet 19.10.11. Balázs Péter
08:43
00:00

Nem kevesebb, mnt 52 TEK-es védi Szijjártó Pétert, ehhez már igényeltek is 500 millió forintot, de ez újságírói értesülés szerint 650-700 millióba kerülhet évente. Vajon milyen irtózatos veszély fenyegeti a külgazdasági és külügyminisztert, hogy ennyire kell őrizni őt, aki egyébként a 7. a védelmet élvező közjogi méltóságok, politikusok sorában?

Hogyan is volt ez régebben? Erről Balázs Péter volt külügyminiszter beszélt a Megbeszéljük című műsorban. Őt a Köztársasági Őrezred 3 tisztje védte itthon, felváltva. Tehát egyszerre csak egy ember, aki gépkocsivezető is volt és egyéb feladatai is voltak. Külföldön a fogadó ország biztosította a védelmet, például Kínában, vagy Brazíliában egész kis csapattal.

Balázs Péter el nem tudja képzelni, hogy miféle veszély fenyegetné Szijjártó Pétert, hisz akikkel tengelyt akaszt, azok jellemzően a nyugati kollégái, ők nem fognak például terroristákat felbérelni, akik pedig küldhetnének terroristákat, azokkal jóban van. Ha itthon érné valami konkrét fenyegetés a minisztert, azt pedig a rendőrség, és a hazai szolgálatok tudnák kezelni.

Véleménye szerint arról lehet szó, hogy pénzt akartak adni a TEK-nek létszámbővítésre, felszerelésre, s hogy legyen neve a gyereknek, kitalálták Szijjártó védelmét.

A külgazdasági miniszter tegnap egy óriási akkumulátorgyár építését jelentette be Gödön. A beruházás mérete magyar mércével mérve gigantikus, 390 milliárd forint. Ennél jóval kisebb terveket is nagy csinnadrattával szoktak bejelenteni, ez hír alig kapott teret. Balázs Péter elmondta, hogy ekkora beruházások tervét a parlament elé szokták vinni más országokban. Számos dolgot kell ugyanis egyeztetni, például, hogy honnan lesz munkaerő, hogyan alakul az alapanyag és áruszállítás, hogyan védik majd a környezetet, hiszen az akkumulátorgyártás veszélyes, környezetszennyező. Magyarországon azonban nem divat az előzetes egyeztetés, a vita, láttuk ezt Paks 2 esetében is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI: Mónus Márton.

Megbeszéljük
2019.10.11. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György