„Klubrádió
Reggeli gyors

Az Orbán-menza a diákokat is kiakasztotta

14/01/2019 11:03

| Szerző: Klubrádió

Üzent a kormánynak a Hallgatói Szakszervezet. A diákok kemény szavakkal bírálták az oktatáspolitikát egy szakkiállításon, ahol a helyettes államtitkár beszédét zavarták meg.

2019. január 14. Tiltakozik a Hallgatói Szakszervezet
07:49
00:00

„Elegünk van” - így összegezhető, amit a Hallgatói Szakszervezet tagjai üzentek a kormánynak. A diákok, az Educatio szakkiállításon demonstráltak Horváth Zita felsőoktatási helyettes államtitkár előadása előtt. Ilyesmire legutóbb 2012-ben volt példa. A szervezőket, biztonsági embereket láthatóan meglepte az akció, így a fiatalok elmondhatták véleményüket. Köztük azt, hogy amíg Orbán Viktor olcsón menzázik a Várban, addig az ELTE költségvetését csökkentik, vagy a következőt:

"Lassan tényleg ott tartunk, hogy a kémiai kísérleteket szóban, az informatikai műveleteket papíron kell levezetni. Minőségi felsőoktatásról akarsz kioktatni minket, miközben most üldöztétek el a CEU-t."

A Mérce videofelvétele:

Lipusz Balázs, a szakszervezet tagja a Reggeli Gyorsban elmondta, hogy a leépítések már megkezdődtek az egyetemen, és nem csak ott, így veszélybe került a tudás társadalma. A kormány a szakmunkásképzésre koncentrál, de azt sem csinálja rendesen, az érettségiig már a gimnáziumokban sem lehet rendesen eljutni.

Lipusz Balázs arra is felhívta a figyelmet, hogy végre hangot ad véleményének az értelmiség, és hasonló tiltakozó akciókra készülnek, illetve számítanak.

Az interjút, amelyet Szénási Sándor készített, a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: MTI, Balogh Zoltán.