„Klubrádió
Klubdélelőtt

Az olvasónak mindig igaza van – akkor is, ha nem

13/12/2019 16:46

| Szerző: Klubrádió

A reneszánsz vágyú magyar, aki elnyerte a kínai könyvszakma legmagasabb díját. Azok a hatvanas, hetvenes évek. Elvesztett múlta, három nemzedék hiánytörténete. Kizsákmányoló kapcsolatok egész hada. És egy öntörvényű zseni, aki megváltoztatta az életünket. – Könyves délelőttje volt a Klubrádiónak.

2019. december 14. Klubdélelőtt (2019. december 14., szombat 09:00)
154:32
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

„Az olvasónak per definitionem igaza van, még akkor is, ha nincs igaza.”

/Esterházy Péter/

A Klubdélelőtt vendégei és témái:

Kocsis András Sándor
 
Kocsis András Sándor

Kocsis András Sándor a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója, akiről Juhász Ferenc Kossuth-díjas költő azt mondta: reneszánsz vágyú ember. Ezzel utalva arra, hogy kiadót vezet, közéleti tevékenységet folytat, szobrokat mintáz, fest, fotózik, könyveket ír, és könyveket ad ki. Nemrégiben elnyerte a kínai könyvszakma legmagasabb díját, Kína Különleges Könyvdíját.

Kincses Károly muzeológus, fotótörténész, a Magyar Fotográfiai Múzeum alapítója. Hétezer fénykép közül válogatta ki azokat, amelyek bekerültek a 2017-ben elhunyt Szalay Zoltán fotóriporter fotóalbumába. A címe: Azok a hatvanas, hetvenes évek

Végel László író, drámaíró, az 1960-as évektől a vajdasági magyar irodalom és közélet meghatározó alakja. Temetetlen múltunk című könyve három nemzedék hiánytörténetét felölelő önéletrajzi regény, az első nemzedék a nagyapáké, akiknek történetét Trianon kettészelte, így ők elsőnek vesztették el múltjukat.

Nemes Anna, az ATV műsorvezetője megírta élete első regényét, a címe: Előled. A főhős az apja elől menekül, aki majdnem megölte az anyját, és aki huszonöt éves koráig módszeresen kínozta a családot. Falusiból lett kisvárosi, majd nagyvárosi a lány. A falu a nagyanyja, a kisváros az anyja és az apja, a nagyváros a mintakövetés – vagyis kizsákmányoló kapcsolatok egész hada.

Nemes Anna dedikál
 
Nemes Anna dedikál
 

Nimila Zsolt, Steve Jobs – Egy zseni életrajza című könyv fordítója. Egy öntörvényű zseniről beszélgetünk, aki átírt minden szabályt, és aki megváltoztatta a világunkat.

Bogdanov Edit az Umberto Eco Óriások vállán és Stephen Fry Mítosz – Görög mitológia angol humorral című könyvek szerkesztője. „A régiek természetesen óriások voltak mihozzánk képest. Mi azonban, bár törpék vagyunk, az ő nyakukba kapaszkodva – vagyis élve bölcsességükkel – jobban látunk, mint ők.” /Umberto Eco/

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Klubdélelőtt
2019. december 14., szombat 09.00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa