„Klubrádió
Klubdélelőtt

A Táncdalfesztiváltól a Žagarig - Klubdélelőtt

22/11/2019 17:01

| Szerző: Klubrádió

Nagyon sok zenével és zenésszel találkozhattak a Klubdélelőttben, a Táncdalfesztiváltól és Soltész Rezsőtől indultunk, St. Martinnal folytattuk, majd eljutottunk Zságer Balázsig. Érkezett hozzánk költő, színész és író is.

2019. november 23. Klubdélelőtt (2019. november 23., szombat 09:00)
156:18
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Hajmási Zsuzsa

Meskó Zsolt
rendező-producer kamaszkorában a televízióban látott egy felvételt a Táncdalfesztiválról, tetszettek neki a dalok, felnőttként eldöntötte, szervez egy nagyszabású Táncdalfesztivál-koncertet az Arénában. Az egyből több lett, januárban lesz az utolsó. Zsolt és Soltész Rezső együtt nosztalgiázott a régi idők dalairól.

Ferencz Győző József Attila-díjas költő, irodalomtörténész, műfordító, Radnóti Miklós hagyatékának gondozója, aki egyik verseskötetében azt írja: „Ma reggel eltűnt a világ”. Igyekszünk most együtt megtalálni.  

Remek páros: St. Martin zeneszerző, szaxofon- és pánsípművész, verseket ír,  és felesége, Csordás Ildikó művészettörténész, a drágakövek nagy szerelmese. Mind a ketten nagy utazók, talán ez is ihlette a zenészt az egyik verse megírására: „Zarándok út, örökké járom, bárhová vezet sorssal kikövezett, álom. Megfelelni?... hm, Nem kell! Vagy mégis? De kinek?”

Orosz Ákos Junior Príma- és Kaszás Attila díjas színész, szövegíró, dalszerző, a Vígszínház tagja, az Aszittem zenekar frontembere. „Elsősorban azonban csak egy ember vagyok, aki kíváncsi, kereső, nyughatatlan, alkotni vágyik és szeret szeretni.” – mondja.

Zságer Balázs képzőművésznek készült, de a ceruzát és az ecsetet hamarosan felváltotta a Commodore 64 meg egy orosz pianínó. A '80-as évek közepén Basicben kezdett zenét programozni Kaposváron, majd a számítógép mellett zongorázni tanult. 18 évesen került első zenekarába, ahol blues-feldolgozásokat játszottak, aztán egymást váltották a különböző zenekarok, Žagar néven 2001 óta készít saját számokat.

Sal Endre Mi, magyarok - 51 hihetetlen történet a nagyvilágból című könyvében arról ír, hogy  a 20. században milyen sok tehetséges magyar hagyta el kényszerűségből a hazáját, hogy külföldön próbáljon szerencsét. Itthon elfeledkeztünk róluk, külföldön világsztárként tekintenek rájuk. „Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: az emberek és a magyarok.”

Klubdélelőtt – szombat reggel 9-kor kezdünk! (Címlapi kép: 50 éves a Táncdalfesztivál/Facebook)