„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Az amerikai álom Jarmusch szemével

23/01/2022 11:00

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió legutóbbi adásában a 69. születésnapját ünneplő Jim Jarmusch rendező munkásságát vizsgáltuk; valamint folytatjuk a vietnámi háborúval foglalkozó alkotásokról szóló beszélgetésünket.

2022. január 22. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. január 22., szombat 13:30)
28:01
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Jim Jarmusch a legkevésbé sem „átlagos” amerikai rendező, mondta el Bárdos Csaba. A filmesztéta hozzátette, a filmes munkásságában erőteljesen érezhető egyrészt az európai származás, illetve a tény, hogy európai rendezők mellett tanulta meg a szakmát, másrészt, hogy Ohióban nőtt fel, és az őslakos kultúra nagyon közel áll a világképéhez. Többek között arra kerestük a választ, vajon mennyit alakult Jarmusch elbeszélői módja és témaválasztása az elmúlt évtizedek folyamán. Bárdos Csaba kiemelte, a korai munkák még az egészen fiatal nézőkre is erős hatással van, és valószínűleg nem véletlen, hogy az újabbak a korábbi Jarmusch-rajongók érdeklődését nem feltétlenül kelti fel, de azon csodálkozik, és sajnálja is egyben, hogy a rendező munkái szinte egyáltalán nem kerültek fel a streaming oldalakra. A filmesztéta hozzátette, ha most kellene megszerettetnie valakivel Jim Jarmusch művészetét, akkor az Éjszaka a földön vagy a Szellemkutya című alkotásokat mutatná meg neki.

A műsorban tovább folytattuk a vietnámi háborúk témájához kapcsolódó filmekről folytatott beszélgetésünket Paár Ádám történész-politológussal. Míg az előző adásban az Ég és föld, valamint az Indokína című drámákon keresztül azt mutattuk be, hogyan ábrázolják amerikai filmesek a vietnámi háborút a vietnámiak szemszögéből, addig ez alkalommal a klasszikus amerikai nézőpont került terítékre. Megvizsgáltuk az egyik legikonikusabb példát, a Jó reggelt, Vietnam! című alkotást, amely a korábbiakhoz hasonlóan az átlagember nézőpontját választotta, és azokhoz a sorkatonákhoz kerülhetett közel a néző, akik éppúgy elszenvedték a nagypolitikát, mint az átlag vietnámi lakosok.

Paár Ádám továbbá kitért A csendes amerikai című könyvadaptációra is, amely elmondása szerint azért több mint egy átlagos kémtörténet, mert a szerző, Graham Greene nagy hangsúlyt fektet az Észak- és Dél-Vietnám közötti különbség bemutatására. Végül a Forrest Gump is szóba került, amely azt a szinte jellegzetes motívumot használja arra, hogy megmutassa, hogyan dolgozta fel a vietnámi háború borzalmait az, aki részt vett benne, hogy szereplőjét egy vietnámi származású nővel boronálja össze. A történetben Dan hadnagy a háború után, súlyos sérüléseivel hazatérve nem találja a helyét az életben, és miután egy katartikus jelenetsort követően megbékél a sorsával, egy olyan nő mellett találja meg a békét, akinek a népével korábban harcolt.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Youtube

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2022.01.22., szombat 13:30
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes