„Támogassa
Reggeli gyors

Átlátszó: 12 milliárdba került az augusztus 20-i ünnepség guruló turullal, aranyozott Szent Istvánnal

13/12/2021 13:19

| Szerző: Klubrádió/szg

Az Átlátszónak – a járvány okozta nehézségekre hivatkozva – csak most adta ki az augusztus 20-i állami ünnepség költéseit a Magyar Turisztikai Ügynökség. A főősszeg csaknem 12 milliárd forint, de részletek nem derültek ki: nem tudni, mennyibe került például az először rózsaszínbe csomagolt turul vagy a guruló Szent István-szobor, ahogy azt se, mely vállalkozók vettek részt a szervezésben. 

2021. december 13. Reggeli gyors / részlet, Horn Gabriella (21.12.13.)
04:37
00:00

Sokáig tartott: december közepére sikerült kiadnia egy augusztusi adatot a Magyar Turisztikai Ügynökségnek az Átlátszó kérésére. Az állami csúcsszerv válaszából kiderült, hogy a sámános, turulos, guruló Szent István-os augusztus 20-i ünnepség csaknem 12 milliárdba került.

Horn Gabriella, az Átlátszó újságírója azzal kezdte: volt egy korábbi adatkérésük, ahol a szarvasok párzására hivatkozva késleltették az adatok kiadását, akkor a vadászati kiállításról volt szó. Most a szarvasokat kihagyták, a járvány miatti nehézségeket hozták fel.

Végül a Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján egy májusi (!) bejegyzéshez irányították, amelyhez vagy hozzácsaptak egy táblázatot, vagy eleve benne volt. Hogy tényleg ennyibe került, azt csak az alapján mondhatjuk, hogy ezt állítják.

A részleteket nem közölték, nem derült ki, hogy mennyibe került például a rózsaszínbe csomagolt turulmadár, vagy hogy kik azok a vállalkozók, akik lehetőséget kaptak arra, hogy ebben a meglehetősen jól fizetett munkában részt vegyenek. Nagyon sok ember került nehéz helyzetbe a járvány miatt, és jó lenne tudni, hogy mi indokolta ezt a minden korábbinál nagyobb összeget erre az ünnepségre költötték, és nem azoknak az embereknek, vállalkozásoknak a megsegítésére, akiknek, amelyeknek szükségük lett volna rá.

Horn Gabriella szerint a pénzszórást sugározta az egész, és valami elképesztő ideológiai katyvaszt. Ijesztő volt az egész, hogy ilyen felelőtlenül lehet megvezetni embereket – fogalmazott.

Egy videó az augusztus 20-i felvonulásról. 1:43-nál tűnik fel az embervontatású, végül ezüstmetál színt kapott turul, majd 7:10 környékén a guruló, aranyozott Szent István.

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatják meg.