„Klubrádió
Esti gyors

Aranykor jön, de kinek?

6/01/2021 21:49

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Matolcsy György -szokásos módján- aranykort vizionál, de Orbán Viktor sem marad le tőle optimizmusban. Beszáll a Pénzügyminisztérium is.

2021. január 06. Esti gyors - részlet 21.01.06. Pogátsa Zoltán
05:18
00:00

A miniszterelnök szerint "nagy idők kapujában állunk …Hihetetlen gyorsasággal állunk majd emelkedő pályára: a világgazdaság is könnyen lehet, hogy korábban nem látott méretű növekedésnek indul, a magyarnak pedig még gyorsabbnak kell lennie".

Pogátsa Zoltán közgazdásszal próbáltuk megfejteni, mi is lehet a valóságtartalom ezek mögött a kijelentések mögött, már ha van olyan. Nos, Orbán Viktor egy mennyiségi és egy minőségi növekedésről beszélt. A mennyiségi résszel talán egyet is lehet érteni, Pogátsa Zoltán is úgy véli, hogy a járvány után a gazdaság viszonylag gyorsan beindul, az emberek még meg is próbálják pótolni azt, amit a korlátozások miatt kihagytak, tehát például a turizmus hamar fellendülhet. Alapvető tényező, hogy elképesztő mennyiségű uniós forrás érkezik. Ennek a rengeteg pénznek az elosztását Orbán egy-másfél évre koncentrálja, mint ahogy korábban is tette, ami tovább fokozza a tempót, és persze a választási eredményt is befolyásolja.

A minőségi kérdés, a gazdasági szerkezetátalakítás már keményebb dió. A miniszterelnök már jóval korábban kiadta a jelszót, hogy a magyar tulajdonú nagyvállalatoknak külföldön annyit kell keresniük, mint amennyit a külföldi multik keresnek Magyarországon. Beleértve az Audit, a Mercedest és a többit. Ez egy elég ambiciózus cél – mondja a közgazdász. Ugyanis a szorzó most úgy tízszeres. Ráadásul nem nagyon látszanak azok a magyar tulajdonú multik, amelyek külföldön tarolhatnának. Amire az állam számolatlanul költött, az olyan iparág, ami nem exportképes, lásd kaszinó. Aztán van olyan, amivel nem nagyon szokás büszkélkedni, mint amilyen a pornó. És van olyan iparág, amely rendkívüli mértékben függ a közbeszerzésektől, például az építőipar, amely külföldön megint nem rúghat labdába. A Mol, az OTP, a Richter is csak a térségben jelentős igazán, világgazdasági méretekben nem.

Azok az országok, amelyek komoly növekedésre voltak képesek, mind-mind költöttek humán beruházásokra, lásd Távol-Kelet. Itt szó nincs az egészségügy, az oktatás megfelelő helyen való kezeléséről.

Végül a közeljövő számairól. 3,5 százalékos növekedést prognosztizál a kormány, a választás évére pedig már 5 százalékot. Pogátsa Zoltán szerint ez elérhető. Orbán az eddigi kormányzása idején hozta a 3 százalékos átlagot. Most pedig annyira lemegy a bázis, amihez majd viszonyítani kell, hogy nem lesz nehéz nagyobb számokat produkálni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Esti gyors
2021.01.06. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor