„Klubrádió
Anno Budapest

Anno Budapest: Bem rakpart 6.

16/01/2022 05:55

| Szerző: Klubrádió/pj

A 2021 februárjában bezárt legendás művelődési házba látogattunk el virtuálisan a hallgatókkal. A kultikus hely nemcsak a magyar rockzene megszületésének egyik fontos szcénája, de számos változatos programnak is házigazdája volt.

2022. január 16. Anno Budapest (2022. január 16., vasárnap 14:00)
108:54
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós Szerkesztők: Árva Brigitta
A 2022. január 16-i Anno Budapestben az I. kerületi Tanács V.B. Művelődési Klubjába látogattunk el. Ha esetleg így nem ismerős a helyszín neve, mondhatnánk Budavári Művelődési Házat is, de mindenki csak Bem rakpartnak vagy rockpartnak hívta a 6. szám alatti egykori Andrássy-palotát, amit 1966-ban az Atlantisz együttes koncertjével adtak volna át a fiataloknak, ha nem maradt volna el. De aztán bőven kárpótolták a fővárosi ifjúságot koncertekkel, fellépett itt a Kék Csillag, a Kex, az Illés, a Syrius, a Sakk-Matt, a Liversing, a Tolcsvay Trió, a Jánosi együttes és a Dresch Quartet - és persze a Mini, amelyiknek itt volt a saját klubja.

Emlékeznek Kuhajda Istvánnéra - Margó(ka) nénire vagy Markó Arankára, akik nélkül a Bem rakpart 6. nem lehetett volna az, ami? A fiatal képzőművészeknek szervezett Ferenczy István körre vagy a táncházakra Farkas Zoltán Batyuval és feleségével Tóth Ildikó Fecskével? Vagy a Szót kérek sorozatra, ahol a a színész-költő Lukács Sándor, az operaénekes Pászthy Júlia vagy a pantomimos Köllő Miklós lépett fel, de eljött ide Örkény, Devecseri, Tandori, Latinovits vagy a Nemzetközi Költőtalálkozón Nagy László és Weöres Sándor? Tudták, hogy itt adta első koncertjét gyerekeknek Levente Péter vagy hogy innen startolt el a Kaláka? Hogy olyan neves tudósok tartottak itt vallástörténeti előadásokat, mint Hahn István, Komoróczy Géza és Gecse Gusztáv? És azt tudták, hogy a híresebb Ifipark közelében meghúzódó intézménybe 1971-ben még gróf Andrássy Katinka (Károlyi Mihály felesége) is ellátogatott, és tetszett neki, hogy az épületet ilyen „nemes célokra használják” egykori otthonát?

Panxnotded Miklós várta vasárnap délután 2 és 4 között a hívásaikat, Török Ádám és Dresch Mihály is megszólalt és köszöntöttük a 22 éves Danit is, aki az adás végére meg is érkezett az ünnepi családi ebédről.

Anno Budapest
2022. január 16. vasárnap 14:00
Műsorvezető: Panxnotded Miklós
Szerkesztő: Árva Brigitta