„Klubrádió
Reggeli gyors

Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek

20/08/2021 10:24

| Szerző: Klubrádió

Az idei nyártól már vendégeket fogadnak a szántódi rév közelében 5,5 hektáros területen épülő Balaland luxustelep elkészült épületeiben. Megnyitották a strandot is előttük, de a külső érdeklődőket továbbra se engedik a parti sávba. Pedig nem így vállalták - írja Győrffy Árpád, a Balatontipp - Régiókalauz főszerkesztője a portálon. A Reggeli gyors vendége volt az újságíró.

2024. május 07.
00:00
00:00

Győrffy Árpád már egy ideje figyeli a szántódi révhez közeli luxusberuházás hátterét, folyamatát, végeredményét – ha elkészül végleg.

A Balaland luxustelep több egységből áll majd össze. A Balaland Residence a leírás szerint 112 luxus apartmannal balatoni panorámával, saját stranddal(!) már elkészült, és vendégeket fogad. 2020 tavaszi átadással tervezték a Balaland Family Hotel and Resort 109 szobás családbarát hotelt 5 családi villával, étteremmel, “felnőtt panoráma wellnesszel“.

Forrás: Facebook/BalaLandResidence
 

A beruházást megvalósító Appeninn Nyrt. a múlt év tavaszáig közel ötven százalékban Tiborcz István és Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozott. A miniszterelnök veje és barátja, illetve cégeik akkor adták el részüket, amikor ez a projekt is felértékelődött annak köszönhetően, hogy olvasóink pénzéből 6400 millió forint támogatást adtak nekik az adófizetők pénzéből – írja a főszerkesztő a balatontipp.hu-n.

Az újságíró július végén Tihany és Szántód között kompozva vette észre, hogy megtörtént a “használatbavétel” fürdőzők töltik meg a Balaland keleti része előtti partszakaszt. Így arra gondolt, hogy a partot egyúttal megnyitották a külső érdeklődők előtt is. De ez nem így van. A partig ugyan le lehet menni egy mintegy két méter széles “strandösvényen”, de ott már kapu zárja el a strandolni vágyót a víztől.

Fotó: Győrffy Árpád
 

Győrffy megkereste a helyi polgármestert, választ nem kapott, illetve az Appeninn Nyrt.-t is, hogy a terület használatbavétele után miért nem nyitották meg a parti sávot a külső érdeklődők előtt a vállalásuknak megfelelően. Tőlük az alábbi választ kapta:

„A megkeresésében szereplő partszakasz jelenleg munka- és balesetvédelmi szempontból építési területnek minősül, várhatóan 2022 nyaráig, tekintettel arra, hogy a részben elkészült partszakasz és a még építés alatt levő BalaLand Hotel & Resort és BalaLand FamilyPark partszakaszai ugyanezen a telken és helyrajzi számon megvalósuló, építés alatt álló beruházások. A terület nagyközönség előtti megnyitására a használatba vételt követően lesz mód, ekkor teljesülhetnek a szabályozási tervben rögzített előírások. Amint erre sor kerül, az Appeninn Nyrt. és a fejlesztést végző Dreamland időben tájékoztatja majd az érintetteket”– írták.

Tehát az Appeninn Nyrt. szerint az azonos helyrajzi számon zajló építkezés miatt az érintett telek egésze építési területnek minősül, a szántódiak és mások emiatt nem sétálhatnak, nem fürödhetnek a parti sávban. Ha így van, akkor ez a tilalom, miért nem vonatkozik Balaland Residence lakóira, vendégeire?!

Ezt a "nyomozást" beszélte meg a műsorban Pálinkás Szűcs Róbert Győrffy Árpád újságíróval.

A beszélgetést a 21. perctől hallgathatják meg a fenti lejátszóra kattintva. 

Reggeli gyors
2021.08.20., csütörtök 8:10
Műsorvezető: Pálinkás Szűcs Róbert